kitüntetés

2020.03.26. 12:39

Meglepte Ács Pongrácot a magas szintű elismerés

Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki dr. Ács Pongrácot, az egészség-, illetve a sporttudomány területén elért kutatási eredményei, oktatói és tananyagfejlesztői munkája, valamint a tehetséggondozásban vállalt szerepe elismeréseként.

Kvanduk Bence

– Hogyan élte meg, hogy ekkora elismerésben részesült?

– Óriási megtiszteltetés! Nagyon meglepett, hogy ilyen magas szintű elismerést kaphatok, és nagyon jól esett. Remek visszacsatolás, hiszen az ember néha elbizonytalanodik saját magával kapcsolatosan is, hogy jó-e az, amit csinál. Hogy átvehettem az elismerést, abszolút megerősített abban, hogy az a sok munka, nélkülözés és a teljesítmény eléri a kívánt minőséget. Egészen biztos vagyok benne, hogy ezt a kitüntetést és az eredményeket, ami alapján odaítélték, nem lehetségesek egyedül elérni. A csapatmunka, aminek részese lehetek vezető kutatóként meghatározóak. Büszke vagyok arra is, hogy az eredményeinket nem csak az elméleti szakemberek hasznosíthatják. Még egy kicsit barátkozni kell a titulussal.

– Egy-egy munka is, amit végez, egész embert kíván. Hogyan tud ennyi helyen maximálisan teljesíteni?

– Az időmenedzsment, ami vezetőként kardinális kérdés, nem egyszerű. Egyedül Ács Pongrácként ezek az eredmények nem teljesíthetőek. Most is, amikor egy tizenhat európai uniós országot átölelő fizikai aktivitás monitorozásában vagyunk benne, nagy köszönet jár a kollégáknak, akikkel együtt dolgozom. Sokszor van úgy, hogy értekezünk, elmondom azokat az irányokat, amiket jónak tartok. Ezeket meg tudjuk vitatni, nyitott vagyok a megérzéseikre, tapasztalataikra. Csak így működhet, hiszen nagyon szerteágazó a munka, amit végzek. Gondolok itt a felsőoktatásban betöltött pozíciómra és kiemelt vidéki egyesületként a PEAC is egyre nagyobb, egyre erősebb. Mindenhol olyan kollégákra van szükség, akikben megbízom, akik minőségi munkát végeznek, és hajlandóak ezekre a nagyon komoly hétköznapi kihívásokra.

– Van, amit kiemelne a munkájából?

– Nem szeretnék semmit kiemelni, de a szívemhez azok az innovációk állnak a legközelebb, amiket egy ötletből tudunk megvalósítani, és végigvisszük a teljes folyamatot. A kollégáimmal fejlesztettünk olyan népegészségügyi applikációt, ami az embereket arra ösztönzi, mozogjanak otthon minél többet. Megálmodtunk egy olyan 3D-s testszkennert, amivel januárban több mint ezer gyereket felmértünk. Hiszem, hogy ez egy olyan új kép­alkotás lesz a gyermekek számára, aminek az eredményeit jól fogjuk tudni használni. Természetesen van egy csomó olyan hétköznapi feladat, amit az ember kénytelen megcsinálni. Az adminisztráció is nagy kihívás ilyen jellegű vezetés mellett, és a PEAC 14 szakosztályának menedzselése is. De amikor látom a gyerekek arcát, az eredményeket, a sikereket, az az ember minden erejét visszaadja, amikor az elem néha-néha lemerül.

Igazgató, tanár, klubelnök

Ács Pongrác a hétköznapok során rengeteg feladattal néz szembe, hiszen a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Fizioterápiás és Sporttudományi Intézetének megbízott igazgatója, általános és stratégiai dékánhelyettese, egyetemi tanára. Emellett pedig a PTE-PEAC egyesületének elnöke és egyben az asztalitenisz szakosztály vezetője is. Utóbbi munkájában is kifejezetten sikeres, hiszen mind a felnőtt, mind az utánpótlás pingpongozók kiváló eredményekkel öregbítik a klub hírnevét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában