birkózás

2020.12.08. 16:38

Hálásak, hogy költözhettek

Bár nem a legjobb körülmények között edzenek, mégis eredményesek a PTE-PEAC birkózói. A szakosztályt a lemorzsolódás is sújtja.

Horváth László

Birkózó-vb

Fotó: Czagány Balázs

Szeptember óta új helyszínen, az újmecsekaljai Stadion utcai munkacsarnokban edzenek a PTE-PEAC birkózói. A régi helyüket, az Ifjúság úti termet hagyták ott.

– Azt már kinőttük, három évig voltunk ott – mesélte a PMFC sporttelepén lévő létesítményben Nagy Norbert szakosztályvezető. – A mostani megoldás véglegesnek tűnik. Korlátozott az öltözőhasználatunk, nincs fürdési lehetőség, hideg van a csarnokban, amelynek csak a harmadát használhatjuk, mert osztozunk a focistákkal, mégis hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk.

Bár nem a legjobbak a körülmények, ez a szakosztály eredményein szerencsére nem látszik meg. Az országos bajnokságon a felnőttek között Kiss Károly és Gazdag Krisztián révén két aranyérmet szereztek (a nőknél a súlycsoportjában nagy esélyes Galambos Ramóna sérülés miatt nem indulhatott), Molnár József második, Bak Barnabás és Gulyás Zsombor harmadik lett. Erről mondta Nagy, hogy ez a pécsi birkózás eddigi legsikeresebb ob-je volt. Soliman Youseff a korosztályos ob-n diák I-es kategóriában volt a legjobb, de három elsőséget szerzett a klub a strandbirkózók országos bajnokságán is, ahol Rodek Milán, Soliman Jasmyne és Galambos diadalmaskodott.

– A vírusjárvány miatt idén a szokottnál jóval kevesebb versenyt rendeztek meg országszerte – hallottuk a szakosztályvezetőtől. – Így elmaradt a felnőtt-csapatbajnokság is, amelyen esélyesek lettünk volna az első helyre. Jövőre ezt a tornát szeretnénk Baranyába hozni, jelentkezünk is majd a házigazda szerepkörre. Sajnos, napról napra kevesebben leszünk, komoly a lemorzsolódás. Most körülbelül hatvanan lehetünk, ez a létszám nem is olyan régen száz felett volt. A legfiatalabb öt-, a legidősebb ötvenéves. Megszűnt az Anikó utcai műhelyünk, Meszesen is többen abbahagyták. Aki azonban maradt, az lelkes. A gyermekeknél hat-nyolc lány van, feljebb korosztályonként egy-kettő. Birkózóinkkal vezetőedzőként Garamvölgyi Gábor és segítője, Bak Barnabás foglalkozik, a többi tréner társadalmi munkában végzi a munkáját. Szeptembert megelőzően februárban voltunk utoljára versenyen. A tavasz edzések szempontjából is teljesen kimaradt, akkor külső helyszíneken erőnléti foglalkozások zajlottak.

Ottjártunkkor a Stadion utcai létesítményben a bejáratnál ülő hölgy minden belépő embernél lázat mért. Erről említette meg Nagy, hogy szerencsére eddig senki sem kapta el náluk a fertőzést.

Tizennégy évesen visszavonult

Az egyik legjobb magyar női birkózó, Galambos Ramóna a PTE-PEAC színeiben versenyez, de Budapesten él. Ő és Kiss Károly a felnőttválogatott keret tagja, ám az egyetemisták szakosztályából többen a korosztályukban a legjobbak közé tartoznak a hazai mezőnyben, rendszeresen járnak országos edzőtáborokba. Hozzájuk hasonlóan tehetséges volt a magyar serdülő bajnok, az Európa-bajnokságon harmadik Vecsernyés Judit is, aki azonban év közben, 14 esztendősen abbahagyta. Visszavonulásával nagy veszteség érte a klubot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában