Kosárlabda

2021.05.05. 15:56

Élvezi a munkát a PEAC-Pécs élén Csirke Ferenc

A Magyar Kupát a negyedik, az alapszakaszt az ötödik, a rájátszást viszont csupán a hetedik helyen zárta a PEAC-Pécs NB I.-es női kosárlabdacsapata. A hullámzó szereplés fő oka a koronavírus volt, amely háromszor is felütötte a fejét az együttesnél. Csirke Ferenc vezetőedző mindent egybevetve nagyon büszke az övéire, hiszen a lányok a legnehezebb pillanatokban is igazi csapatként működtek.

Szabó Dániel

Fotó: Löffler Péter

– Körülbelül egy évvel ezelőtt vezényelte le az első edzését a PEAC-Pécsben. Most hogy érzi, jól döntött akkor, hogy elvállalta ezt a munkát?

– Egyértelműen igen! – vágta rá Csirke Ferenc, a PEAC-Pécs vezetőedzője, aki tegnap ünnepelte a 45. születésnapját. – Akkor volt bennem egy minimális bizonytalanság, de már kijelenthetem, jó döntés volt.

– Ez volt az első szezonja női csapat kispadján. Kívülről úgy tűnt, hogy nagyon élvezte ezt az új kihívást.

– Valamelyest máshogy kell a női játékosok lelkével bánni, de nekem ugyanolyan harcosok kellettek a pályára, mint a férfiaknál. Nagyon fizikális lett a női kosárlabda is, a finomkodásnak a pályán kívülre kell szorulnia. Én nagyon élveztem a munkát, az edzéseket, a mérkőzéséket, és jó visszagondolni erre a szezonra, a sok szerencsétlenség ellenére is. Nagyon büszkék vagyunk a lányokra, mindig talpra tudtak állni.

– A Magyar Kupát a negyedik, a bajnokságot pedig a hetedik helyen zárták. Szakmailag hogyan értékeli a szezont?

– Viszont ötödikek lettünk az alapszakaszban, ahol 22 mérkőzés alatt a második legkevesebb pontot kaptuk. Szóval azért látszott valami a belefektetett munkából, de nagyon nehéz szakmailag értékelni, hiszen tizenöt olyan hetünk volt, amikor öt vagy annál több játékosunk hiányzott, s negyven százalékát csináltuk meg annak az edzésmennyiségnek, amit elterveztünk. Ha azért vagyunk rosszak, mert hibáztunk az edzésen vagy hibáztunk a meccsen, akkor hosszú távon ezekből lehet tanulni, viszont ha külső tényezők befolyásolják a szezonunkat, ahogy történt most is, attól nagyon ki tudok borulni.

– Tegyük fel, a következő idényre eltűnik a koronavírus. Egy jó felkészüléssel, ezzel a pécsi maggal és egy-két jó igazolással mire lehetnek képesek?

– Soha nem vártam még így szezont, mint a következőt. Meg szeretnénk mutatni, hogy mire vagyunk képesek akkor, ha rajtunk múlnak a dolgok. A kupában már idén is volt esélyünk a dobogóra. Én abban reménykedem, hogy jövőre a bajnokságban is harcban leszünk az érmes helyekért.

Irány Európa?

– Ebben a szezonban nagyságrendekkel kevesebb forrás állt rendelkezésünkre az előző évekhez képest – mondta el lapunknak Kond Árpád, a PEAC-Pécs ügyvezetője. – Például a város, amely többségi tulajdonos volt, a korábbi működési költség harminc százalékát tudta biztosítani, valamint a mezszponzorunk is távozott a vírusidőszak miatt. Szakmaiságból viszont nem akartunk engedni, és hála a Nemzeti Kosárlabda Akadémia tulajdonosi szerepvállalásának, kimagasló körülmények között dolgozhatott a csapat. Én úgy gondolom, hogy ennek a pécsi játékosokra és értékekre épülő együttesnek sikerült olyan tetteket végrehajtania, amelyre büszkék lehetünk.

Az ügyvezető hozzátette, hogy a csapat szeretné megmérettetni magát az európai porondon, amennyiben a hetedik hely ezúttal is nemzetközi kupaindulást ér, és ha a tulajdonosok is áldásukat adják rá. Sarok Nikolettel, Szücs Rékával, Wentzel Nórával és Kiss Virággal már hosszabbított a klub, s mint Kond Árpád elmondta, továbbra is erre a pécsi magra, valamint az akadémiáról kikerülő játékosokra fog építeni a PEAC-Pécs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában