Fair Play-díjat is nyert

2022.09.08. 18:00

Karrierje legszebb eredményét érte el az Eb-n Pap Arnold

Eddigi legnagyobb sikerét érte el a pécsi szumós, Pap Arnold, aki az Európa-bajnokságon ezüstérmet ünnepelhetett nehézsúlyban. Most viszont műtétre vár.

Kvanduk Bence

Fotó: Pap Arnold

Rendkívül sikeres Európa-bajnokságot tudhat maga mögött a Pécsi Sumo Club SE elnöke, vezetőedzője, s egyben versenyzője is, Pap Arnold. A sportoló egy ezüsttel és egy ötödik helyezéssel, valamint Fair Play-különdíjjal térhetett haza Lengyelországból, de egy sérülés némi keserűséget csepegtetett az örömébe, még úgy is, hogy egyesülete első Eb-érmét ünnepelhette, ami óriási eredmény.

– Szombaton nehézsúlyban versenyeztem, ahol döntőbe jutottam, de sajnos most kikaptam az ukrán ellenfelemtől, akit korábban már sikerült legyőznöm Európa-kupákon – felelte kérdésünkre Pap. – Másnap az open kategóriában is elindultam, de az előző napi elődöntőben megsérült a jobb kulcscsontom, így kénytelen voltam fájdalomcsillapítókat bevenni. Ez rányomta a bélyeget az induló gyorsaságomra.

Nehézsúlyban egy ukrán, egy lengyel és egy grúz ellenfélen keresztül vezetett Pap útja a döntőbe, másnap egy német és egy brit riválist is sikerült legyűrnie. A fináléba jutásért ugyanaz az ukrán sportoló jött vele szembe, aki előző nap legyőzte, s ezúttal is így történt.

– A vigaszágon egy azerbajdzsáni versenyzővel mentem a bronzért. Elég szerencsétlenül indultam, kicsit belealudtam, így ki tudott lökni. Ezt követően ő hátraszaltót ugrott, üvöltözött, csapkodott. Azonnal rászóltak a bírák, de nem fejezte be, így új meccset ítéltek. A küzdőtér szentsége miatt ez a fajta öröm nem megengedett. Erre ő elhagyta a dohjót őrjöngve, ezért nekem ítélték a bronzot. Később mégis visszahívtak, mert miután megnyugodott, ki akart állni ellenem. Ezt az ítéletet sokan vitatták, ugyanis szumóban a kihirdetett eredményt nem lehet visszavonni. A második meccset is megnyerte, én meghajoltam, kihirdettek ötödiknek, és mivel nem problémáztam, illetve az egész versenyen tanúsított hozzáállásommal kiérdemeltem egy nagyon szép különdíjat – folytatta.

Ezt követően a csapatversenyben is részt vett Pap, s egészen az elődöntőig küzdött Végh Artúrral, Berregi Balázzsal és Buzás Patrikkal az oldalán. Sőt, társai nyertek a bronzmeccsen, ahol ő már nem vehetett részt, mert eltört a keze a négy közt.

– A következő állomás most lett volna két hét múlva Lengyelországban a Európa-kupa, de a jobb kezem megsérült. A kézközépcsontom operációra szorul. Ezt próbálom intézni, hogy mielőbb megtörténjen, de sajnos falakba ütköztem. Itt a 400 ágyas klinikán azt mondták, jövő hét hétfőn fognak tudni csak operálni. Így a januári érdi Európa-kupára készülök, amint lehetővé teszi az állapotom. A lábaimra szerencsére így is tudok edzeni – árulta el.

Ez a siker nagy lökés a 2025-ös Világjátékokra való kvalifikációban, amihez így jövőre gyűjthet még pontot Pap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában