Úszás

2023.01.06. 18:01

Idén indul az olimpiai kvalifikációs időszak, így kőkemény hónapok előtt állnak a baranyai úszók is

Móga Richárd

Fotó: Szabó Miklós

Az idei évben indul az olimpiai kvalifikációs időszak, ráadásul ezúttal 852-re maximálták az úszómezőny létszámát. A 2024-es párizsi olimpián a nők és a férfiak is ugyanazokban a versenyszámokban vehetnek részt, mint a Tokióban, 2021-ben. 

Kvalifikálni 2023. március 1-jétől 2024. június 23-ig az alábbi – az eddigiektől eltérő – módon és sorrendben lehet:

  1. olimpiai kvalifikációs idő úszásával (korábbi A-szint: Olympic Qalification Time – OQT)
  2. váltóval – extra versenyzőként
  3. univerzalitás kvóták
  4. olimpiai mérlegelési idővel (korábban B szint: Olympic Consideration Time – OCT)

Ahogy látható, a kvalifikációs rendszer eltér a korábbiaktól. Aki 2023. március 1. követően a OQT-nál jobb időt úszik, az automatikusan kvótát szerez az adott versenyszámban az olimpiára (nemzetenként a két legjobb idő számít természetesen). Amennyiben ez nem sikerül a kvalifikációs időszakban, csak az OCT, az nem jelent automatikus részvételi jogot, mivel a kvótaszerzésben az OCT-t megelőzik a váltós extra helyekre nevezett úszók, valamint azok, akik az ún. univerzalitás kvótákkal vehetnek részt a játékokon.

Az adott nemzet kvalifikált váltóihoz lehetőség van extra embereket nevezni, így ha 1 váltó kvótát szerez, 2 extra versenyző, ha 2 váltó szerez kvótát, akkor 4, ha 3 váltó, akkor 6, ha 4 akkor 8, ha 5 akkor 10 és ha 6, vagy 7 kvótát szerez, akkor nemzetenként plusz 12 úszó nevezhető.

Ezt követően a maradék helyeket az univerzalitás kvótákkal töltik fel, ami azt jelenti, hogy azon FINA tagországok, amelyek versenyzőt indítanak a 2023-as és a 2024-es világbajnokságon, de úszóik nem szereznek kvótát (egyik szintet sem teljesítik), egy-egy férfi és női versenyzőt azért küldhetnek Párizsba az „univerzalitás” jegyében. Amennyiben marad hely (Tokióban négy ilyen kvóta maradt), akkor a kvalifikációs időszakban OCT-t (korábban “B” szintet) úszott versenyzők közül a ranglistán legjobb helyeken állók közül választ a FINA a NOB-bal egyetértésben.

Magyarán egyértelmű: Magyarországról csak az “A szint”, azaz OQT megúszásával van lehetőség a párizsi olimpiai részvételre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában