Labdarúgás

2023.02.16. 07:00

Fél évszázada alapították a PMSC-t

Pucz Péter/pecsiujsag.hu

Fotó: Laufer László

A korabeli irányelvek szerint is törekedtek arra az állami, meg a városi vezetők, hogy úgynevezett nagy egyesületek jöjjenek létre.

Ennek kapcsán merült fel, hogy érdemes lenne összevonni a baranyai megyeszékhelyen is az erőket úgy anyagi, mint személyi értelemben.

Az egyik legnagyobb klub akkoriban helyileg - a Pécsi VSK mellett - a Pécsi Dózsa volt.

De a belügyi alakulat irányítói már nem bírták a szocialista versenyfutást sem a konkurenciával.

Ekkor pattant ki a PMSC ötlete, név nélkül, még 1972 áprilisában. Az egyeztetések tehát már jóval korábban megkezdődtek, de a nagy bejelentésre 1973. február 16-án történt meg. Minderről, egy nappal később, egy szombati lapszámban a Dunántúli Napló is részletesen beszámolt az olvasóinak.

A Pécsi Dózsa, az Ércbányász SC, a Helyiipar, meg az Építők SK volt részese a sporttörténelmi pillanatnak. Mindez a Városi Tanács dísztermében zajlott le, a küldöttek részvételével.
Az álláspontok szerint Pécs sportja a szűkebb lehetőségek miatt szétforgácsolódott. A létesítmények jobb kihasználtsága, a szakmai tapasztalatok központosítása tette szükségessé a lépést.
Összesen, a 21 szakosztályban 1800 sportolót fogadott be a piros-fekete zászló alá az új sportegyesület. Helyet kapott az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kézilabda, a kerékpár, a kosárlabda, a labdarúgás, a lovassport, a motorsport, az öttusa, a sakk, a súlyemelés, a természetjárás, a teke, a torna, az úszás, a vívás, meg a vízilabda.

Mindez csupán húsz sportágat jelent, feltéve, hogy a kajak-kenut csak egynek vesszük, de ezek szerint korábban az kettőnek számított.
Egy városi legendát még életében, személyesen erősített meg dr. Bödő László, aki a kor sporttörténelmével sokat fogalakozott. Ezek szerint még vitatkoztak azon, mi legyen az új neve a tömörülésnek. Valaki felvetette, jó lenne a Pécsi Munkás SC is, mert olyan korábban is létezett, már 1919. április 2-i bejegyzéssel. Míg benn, a tárgyalóteremben folyt a tanácskozás, addig kinn egy lelkes futballszakember, egy intéző elkezdte kitölteni az átigazolási lapokat.

Mire a szünetben megkérdezték tőle, miért ez a sürgölődés? Erre visszakérdezett: hát nem PMSC az új nevünk? Akkor ezeket a focistákat egy helyen soha többé nem láthatjuk! Erre rábólintottak a sportvezetők. Ha az élet így hozta, legyenek hát ők az új PMSC! Meg is szavazták sebesen.

A végleges felbomlás időszakában, 1995 augusztusának elején, a Pécsi Mecsek Futball Club már új néven indult a hazai NB I-ben. A PMFC tehát magát jogfolytonosnak tartotta abban az időszakban. De a cégbíróságon új bejegyzést intéztek el maguknak, ami anyagilag is tiszta lapot eredményezett számukra. Ma ez, ebben a formában nem lenne elképzelhető, ám ezt most ne feszegessük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában