Tenisz

2024.01.02. 09:30

Amerikában is sikeresek: bejött a számítása a három pécsi teniszezőnek

Móga Richárd

Fotó: Horváth Rita

Az ünnepeknek köszönhetően a PVTC három kiválósága, Bartha Panna, Bíró Laura Zsófia és Lukács Lívia is hazalátogatott Amerikából.

Az elmúlt időszakban rendszeresen beszámoltunk portálunkon Bartha Panna sikereiről, aki futószalagon szállította a szebbnél szebb eredményeket. Lassan egy éve olvasóink neki ítélték oda a legjobb női sportolónak járó díjat, megelőzve az aerobikos Mazács Fannit és Ákoshegyi Dórát, a sportlövő Csonka Zsófiát, valamint a sikeres paraúszót, Konkoly Zsófiát is. Augusztustól pedig már az amerikai álmot éli, ugyanis az Florida Atlantic egyetemen tanul pszichológia szakon. 

A női világranglista 850. helyezettje legutóbb egyik kedvenc helyszínén, Törökországban, Antalya városában bizonyíthatott salakon. Egyénieben három mérkőzést is sikerrel vett, majd az elődöntőben maradt alul a későbbi ezüstérmes svájci Tsygourova Katerinával szemben. Párosban sokakat meglepve török társával, Yoruk Ilay-al az oldalán bejutott a fináléba, ahol alaposan megizzasztotta a duó a végső győztest. Természetesen 2024-ben az egyetemi bajnokságban és a WTA versenyeken is játszik.

Bíró Laura Zsófia a legidősebb hármuk közül, idén ünnepli majd harmincnegyedik születésnapját, de kétségtelen, hogy bejöttek a számításai. Amerikába ment férjhez, és született egy kislánya Evy, aki már négy éves. Igaz, már nem teniszezik és edzősködik rendszeresen, de tele van tervekkel.

– Kansasben, a Cowley Community College-on tanultam 2011 és 2012 között, majd onnan mentem át az Eastern Michigan University-re, ahol 2014-ben végeztem. Turizmus-vendéglátást tanultam mindkét egyetemen, most pedig egy nagy vállalatnak dolgozom, amelynek a tulaja mentorál. Tőle tanulok, és dolgozom mellette, hogy 2026/27-ben egy magyar éttermet nyissunk meg a Zingerman’s-el – mesélt terveiről Bíró Laura Zsófia.

Ugyancsak eseménydús időszakot tudhat maga mögött Lukács Lívia, aki még mindig csak huszonnégy éves lesz. A teniszezés mellett a tanulásban is remekel, ezt pedig jól bizonyítja, hogy 2022-ben summa cum laude minősítéssel végzett a Ball State Universityn pénzügy és közgazdaság szakon.

– Az egyetemi első osztályú csapat tagja voltam 2018 és 2023 között. Háromszor egymás után (2021,2022,2023) megnyertük a konferenciabajnokságot (Közép-Amerikai konferencia), és jutottunk ki az országosra. Az egyetemi program első játékosa vagyok, akit rangsoroltak mind egyéniben, mind párosban. Jelenleg ugyanazon az egyetemen MBA szakot végzek pénzügy koncentrációval, és már második éve tanársegéd vagyok a pénzügy szakon. Továbbá izgalmas időszak következik, hiszen májusban diplomázok újra – vélekedett Lukács Lívia, aki a térdműtéte után is aktívan teniszezik.

Remélhetőleg a három tehetséges lány után mernek majd többen is nagyot álmodni, és hasonlóan szép sikereket érnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában