Közélet

2009.07.13. 08:17

Auchan-építkezés: szenved a környék

A város déli határában kialakítandó ipari parki területből tavaly 54 hektárt vásárolt meg az Auchan Magyarország Kft., hogy ott bevásárlóközpontot építsen.

B. Z.

Lapunkat azzal keresték meg, hogy a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség úgy adta ki az engedélyét, hogy mindössze a társszervezetek állásfoglalására támaszkodott, és ő maga nem végzett hatásvizsgálatot.

Jóllehet a törvény szerint az kötelező egy ilyen léptékű beruházásnál, vélték. Ezt látszottak igazolni az utóbbi hetek történései: az építkezés nyomán a Rózsadomb egy részét néha hatalmas porfelhő, az esők nyomán alkalmanként sártenger borítja el, a lakók szerint szinte elviselhetetlen a zaj, még a hétvégeken is.

A törvény úgy rendelkezik, hogy a hatóság az egy hektárt elérő területű bevásárlóközpontok építésének engedélyezése előtt mérlegelhet, elvégzi-e a vizsgálatot vagy sem. Az Auchan esetében a kft. által benyújtott dokumentáció alapján úgy ítélték meg, hogy a beruházásnak környezet- és természetvédelmi szempontból nincs kizáró oka, miután a bevásárlóközpont a működése során nem gyakorol jelentős hatást a talajra, a felszíni és felszín alatti vizekre, a levegőre.

Ezzel párhuzamosan Jeszták Lajos megjegyzi: egy részletes hatásvizsgálat sem tudta volna kizárni az extrémnek nevezhető időjárási körülményeket, az építkezés során esetleg fellelhető mulasztásokat. Ugyanis az építési engedélyben meghatározott előírások betartásáért az építő, a beruházó, a betartatásért az építési hatóság, a szennyezés eltakarításáért pedig a területgazda felel.

A rózsadombi lakosok szempontjából viszont egyre megy, hogy kié a felelősség, a lényeg, hogy rend legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!