Közélet

2012.03.21. 15:05

PMFC: Mészáros nem látja, mi a célja Okoronkwónak

Beleszól-e a tulajdonos az összeállításba? Mi a gond a nigériai csatárral, Solomon Okoronkwóval? Többek között ezekre a kérdésekre válaszolt interjúnkban Mészáros Ferenc, a PMFC-MATIAS labdarúgócsapatának vezetőedzője.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Szereti harapdálni az ujjait?
– Nem! De nem is szoktam.

– Csak azért kérdezzük, mert nem lehet könnyű eldönteni, melyikbe harapjon a kezdőcsapat összeállításakor. Ha kihagyja a sztárként kezelt Okoronkwót, az a baj, ha a tavaly ősszel jól teljesítőknek nem szavaz bizalmat, akkor meg az.
– Ha Okoronkwót kihagyom, mert nem jól teljesít, az nem baj. És ha sérült, akkor sem baj. Azért nehéz ez az egész, mert vannak olyan játékosok, akiket „leigazoltunk”, de még nem jött meg a játékengedélyük, s már a FIFA-hoz igazították őket: ilyen Harsányi Zoltán és Goran Paracki. Nem tudom, mikor lehet bevetni őket. Ez a gond! És akkor még ott van Bajzát Péter, akit eltiltottak, Marko Scsepanovics pedig begyűjtötte az ötödik sárgáját, velük nem tudok mit csinálni. És még akadnak sérültek is.

– A nigériai csatár nagyon gyengén játszott a Ferencváros ellen, s ahogy hallani lehet, nem a profik mintaképe: állítólag ápolgatni kell a lelkét...
– Valóban többször leültem már vele beszélgetni. Aránylag hamar megoldom a problémákat a játékosokkal, de azért akadnak nehezebb esetek is. Ezt most nem pejoratív értelemben mondom. Egyszerűen nem látom még, hogy hol tart, és mi a célja. Pedig talán vele beszélgettem a legtöbbet. Remélem, ennek azért meglesz a gyümölcse. Fontos játékosnak szerződtettük, de bizonyítani kell, hogy meg tud felelni az elvárásnak.

– Mi a baja? Nem érzi jól magát? Önbizalomhiánya van az elmúlt évek sikertelensége miatt?
– Nem tudom. Azt mondta, hogy Norvégiában kemény pályák voltak, itt pedig a műfű és a szintén kemény pályák zavarták. Hát, erről én nem tehetek! De ez nem is lehet kifogás – igaz, nem is annak szánta, amikor ezeket a dolgokat elmesélte. De mindezt talán tőle kéne megkérdezni.

– Megtesszük. Árulja el, a tulajdonos, Matyi Dezső beleszólt már valaha az összeállításba?
– Nem, soha nem szólt bele! Az viszont igaz, hogy sok mindent megbeszélek vele, igényli is ezt, én pedig jó dolognak tartom. A Fradi ellen sem azért tettük be, mert ezt kérték. Nincs olyan ember, aki ne lenne feldobva egy Ferencváros elleni mérkőzés kapcsán, ráadásul ő az Európa Ligában gólt is rúgott a zöld-fehéreknek.

– És sosem sugallta, mondjuk így: Te, Feri, ez az Okoronkwo nagyon sokba kerül nekem, jó lenne, ha a pénzemért cserébe játszana is!
– Most őszintén! Igazoltunk egy ilyen játékost, akiben látjuk a potenciált, természetes, hogy megadjuk neki az esélyt. Ha odaadnának nekem egy papírt, amelyen az lenne, hogy ezt a játékost rakd be, abban a pillanatban felállnék!

– A szereplés miatt biztosan nem kell felállnia. Kecskeméten nyert a csapata 2-1-re, de ahogy hallottam, maradéktalanul mégsem volt elégedett. Lehetett volna több is közte.
– Valóban. Elégedett vagyok, mert elhoztuk a három pontot, és hihetetlen egységről tett tanúbizonyságot a csapat. De: fejlődnünk kell, mert nagy százalékban voltak olyan játékszituációk, amelyeket zsigerből meg kéne oldani, így ziccereink lettek volna, de elrontottuk őket. Kiértékeltem a mecscset, ahogy a korábbiakat is. A Fradi ellen hét lapot írtam tele, kilencven–kilencvenöt százalék volt a rossz. Most is hat-hét lapig jutottam, de a fele már jó volt, ennyivel pedig megnyertük a meccset.

– Szombaton a Videotont fogadják. A talán legerősebb játékosállománnyal rendelkező fehérváriak ellen ennyi elrontott játékhelyzet nem biztos, hogy belefér.
– Így van! Mindig is azt mondtam, hogy ennek a csapatnak száz százalékot, vagy közel százat kell nyújtania ahhoz, hogy bárkivel felvehesse a versenyt. A Videoton a Debrecen elleni veresége, a tizenkét pontos hátránya miatt mentálisan talán nincs a topon, ha maximumot nyújtunk, nem kizárt, hogy ezt ki tudjuk használni, és megnyerjük a meccset.

– A Fradi elleni pocsék teljesítmény biztosan sokaknak elvette a kedvét a meccsre járástól. Ezek után tudja még jó szívvel ajánlani, hogy minél többen jöjjenek ki a következő hazai bajnokira?
– Ha én lennék a PMFC-MATIAS marketingese, ez lenne a dolgom. De egyelőre nem az vagyok. Ez a csapat nem a Barcelona, vagyis nem biztos, hogy a szurkolók véresre fogják tapsolni a tenyerüket a játékunk miatt. De az is biztos, hogy egy rosszul sikerült mérkőzés után nem kell leírni, temetni bennünket. Abban biztos vagyok, hogy a srácok odateszik magukat a Videoton ellen!

– Okoronkwo is?
– Sérült volt. Ha szerepet kap, valószínűleg csak csereként juthat szóhoz. De azt is csak akkor, ha olyan teljesítményt nyújt a héten.

K. Mayer András (Dunántúli Napló) Mészáros Ferenc (fotó: DN) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!