2012.08.15. 13:58
Őrlik a búzát a magyarok kenyeréhez
Kedden megkezdődött a búza őrlése a magyarok kenyeréhez, a kétnaposra tervezett munkát a Lamepé Kft. végzi az 1918-ban épült szigetvári malmában.
Brigovácz Mátyás főmolnár elmondta, hogy a jó minőségű gabonából a betárolás, mérlegelés, tisztítás és egyebek mellett kondicionálás után készítenek lisztet a 20. század első harmadában Drezdában készült gépek segítségével. A búza 75 százalékából nyernek kenyér és péksütemény készítéséhez használható lisztet, a többiből állati takarmány lesz.
A tavaly még nemzet kenyere elnevezéssel Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyar és határon túli magyarok lakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába. A gabona összeöntése és megőrlése után az alapanyagból sütötték meg a nemzet kenyerét, és az azt jelképező négyezer cipót.