Közélet

2013.11.08. 11:35

Megvív a rapper a polgármesterrel

Ezúttal is olvasóink dönthetik el, ki legyen 2013 legjobbja Baranyában.

DN

Szerkesztőségünk, akárcsak a korábbi években, idén is olvasóink segítségével szeretné kiválasztani azt a személyt, aki kiérdemli Az Év Embere 2013 címet. Az előválogatáson túl vagyunk: hosszú listánkról sorra húztuk ki a neveket, de kilencnél végül megakadtunk. Most tehát Önök következnek: döntsék el, ki a 2013-as év embere Baranyában!

A köcsögmentesítéssel elhíresült polgármester? Az állatmenhely vezetője? Az ifjú fizikazseni? A Pécs jövőjéért régóta aggódó építész? A népszerű rapper? A Kossuth-díjas balettművész? Vagy éppen a közelebbről meg nem nevezett külföldi egyetemista, aki megbolondítja a szürke pécsi hétköznapokat a biciklijével és a színes ruháival – és nem mellesleg gyakorlatilag eltartja a várost? Nem egyszerű kérdések ezek, tudjuk mi is jól – ezért is számítunk olyan nagyon az olvasók segítségére.

Bogdán László

Cserdi polgármestere, Bogdán László először még tavasszal került be a hírekbe: ekkor indította el ugyanis meglehetősen provokatív nevű programját, a „köcsögmentesítést”, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy eltántorítsa a cigány fiatalokat a bűnözéstől.

A siker egyértelműnek tűnt, az akcióról több médium is beszámolt, ám Bogdán László ezután sem pihent: ősszel két tonna zöldséget ajánlott fel a TÁMASZ Alapítvány, valamint a megyében működő szociális és gyermekvédelmi intézmények megsegítésére – a zsákokat a férfiak „Önöknek termeltük, nem önöktől loptuk” feliratú pólóban pakolták fel a teherautókra.

» Bogdán Lászlóra ITT szavazhat

Farkas Tamás

Sokan támogatják pénzadománnyal, önkéntes munkával a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület munkáját, ám ez nem jelenti azt, hogy napi szinten ne küzdene néha egészen meglepő problémákkal a szervezet, és annak vezetője, Farkas Tamás. Az állatotthon 1996 januárja óta fogad be gazdátlan, kóbor állatokat – a náluk lévő kutyák létszáma állandóan 300–400 között mozog.

A munkatársak társadalmi munkában, fizetés nélkül dolgoznak, őket önkéntesek hada segíti. A Pécs-Somogyon található állatotthon ráadásul amolyan „kis állatkert” is egyben: hétvégenként nagyon sok kisgyermekes család keresi fel őket.

» Farkas Tamásra ITT szavazhat

A „külföldi egyetemista”

Próbáljuk meg elképzelni, milyen lenne Pécs külföldi egyetemisták nélkül! Az egy dolog, hogy a bicikliutakon csak gyerekkocsit tologatók bóklásznának középszomorkásan a nagy nihiltől.

A taxisok azonban rögtön új munka után is nézhetnének, s az albérletkiadók pedig komolyan elkezdhetnének azon gondolkodni, mi legyen a sok másfél, kétszobás, felújított belvárosival – ám a boltok, a szórakozóhelyek, az éttermek is nagyot néznének, ha eltűnne a sok jól tejelő. A baranyai megyeszékhely napi életének szerves részei ők – sőt, valójában egyetlen mozgatórugói. Úgyhogy inkább ne próbáljuk meg elképzelni.

» A „külföldi egytemistára” ITT szavazhat

Lustyik György

A SOFT Flow Kft. ügyvezető igazgatója. A korábban a POTE Biofizikai Intézetében vezető beosztású elméleti szakember mára a speciális szaktudásra alapozva sikeres vállalkozást vezet. Cége a terület elismert szakembereit tömörítve évről évre olyan biotechnológiai újdonságokkal rukkol elő, amelyek nemcsak a hazai vagy az európai egészségiparban keltik fel a szakma figyelmét, hanem a tengerentúlon is keresettek.

A dr. Lustyik György irányította cég több ízben részesült megyei, régiós és országos innovációs elismerésben, a szakember karrierjét is szakmai tudományos és gazdasági elismerések fémjelzik.

» Lustyik Györgyre ITT szavazhat

Marsalkó Dávid

A rapper, közismertebb nevén Halott Pénz ugyan rövid ideig a fővárosban is élt, ám a közelmúltban visszaköltözött, s mostani sikereit már pécsi színekben aratta.

Az énekes sokáig csak az underground körökben volt népszerű, néhányan tudták csak, kit takar a „Baranyai King Kong” jelzős szerkezet – ám aztán jött az Angard, a Feneked a gyengém, a Feltámad a tenger, dalait elkezdte adni a rádió, a tévé, letölthetők lettek csengőhangként, s máris eljött a nagy befutás. Halott Pénz ma már hivatkozási alap: ő a példa arra, hogy igenis van jövője a normális, jó szövegekkel megtámogatott magyar rapzenének.

» Marsalkó Dávidra ITT szavazhat


Patartics Zorán

A pécsi építész szívén viseli a város sorsát, ezért is indította el az interneten a „Pécs 2030” oldalt, amely a városfejlesztési koncepciónak adott nyilvánosságot, s érdemben foglalkozott a lakosok hozzászólásaival, véleményével is. Indokolt azonban a múlt idő használata.

Az oldal ugyanis a közelmúltban már csak olvasást ígér a látogatóknak – Patartics Zorán szerint ugyanis a város nem használta ki az ebben rejlő lehetőségeket, s nem reagált érdemben a felvetésekre, javaslatokra. Az építész ugyanakkor nem adja fel: ahogy lapunknak is nyilatkozta, ha lesz igény a folytatásra, akkor szívesen visszatér.

» Patartics Zoránra ITT szavazhat

Szabó Attila

Elsős gimnazistaként már túl volt a középiskolás fizika tananyagon, másodikosként ezüstérmet szerzett a diákolimpián, aztán két éven át 80 ország 400 legjobb ifjú zsenijeit megelőzve abszolút első lett a fizikaolimpián Szabó Attila.

Ilyen még nem volt, ez neki sikerült először a világon. Leőweys gimnazistaként az egyetemisták versenyét is megnyerte a még csupán 19 esztendős fiú. A rácvárosi srác matematikából is tarolt, első lett a közép-európai diákolimpián, s informatikából is korosztálya legjobbjai közé tartozik. A hihetetlenül szerény Szabó Attila most a Cambridge Egyetemen fizikusnak tanul.

» Szabó Attilára ITT szavazhat

Tillai Aurél

A város napján díszpolgári címet kapott idén a 83 éves karnagy, Tillai Aurél, aki soha nem hagyta el egy hónapnál hosszabb időre Pécset, s legendás rekordok birtokosa. A Pécsi Egyetemi Kórus, a Mecsek Kórus és a Pécsi Kamarakórus karnagyaként „130 évet dirigált”, mert volt idő, amikor mindhármat irányította.

Arra sem igen akad példa a világon, hogy a Pécsi Kamarakórusnak 55 éve a vezetője, kórusaival pedig összesen 69 nemzetközi díjat nyert. A híres pécsi karnagyok mind tőle tanultak, a fél évszázada zajló pécsi kamarakórus-verseny az ő találmánya, és zeneszerzőként is Pécset dicsőítő műveket alkotott.

» Tillai Aurélra ITT szavazhat

Uhrik Dóra

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Liszt-díjas táncművész idén 70 éves. Nagysikerű balettpályafutását követően a pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának vezetőjeként nemzetközi szinten is elismert tehetségeket nevelt fel, és az egyik legkeresettebb iskolává tette a pécsi táncképzést.

Tánctanításból ma már kevesebbet vállal, de a Pécsi Balett új gyerekpremierjének ő a rendezője, sőt, a dramaturgja is. Emellett ma is beszáll olykor egy-egy táncjátékba. Megteheti, mert hívják mindenfelé, és még most is döbbenetes erővel képes megjeleníteni bármiféle karaktert.

» Uhrik Dórára ITT szavazhat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!