Közélet

2015.11.03. 11:31

Külföldön munka: „Háromszor annyit tudok keresni”

Újra százas nagyságrendben hagyják el havonta a megyét azok, akik a külföldi munkavállalásban látják a biztonságos jövőt. Számukat az idénymunka-kínálat, illetve itthoni élethelyzetük is gyarapítja.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Egymástól függetlenül ment ki Angliába az a három fiatalember, akiknek három évvel távozásuk után már saját, közös vállalkozásuk van London egyik külső városrészében.

– Az egyetem után csak vidéken tudtam volna tanárként elhelyezkedni, inkább elmentem egy kerékpárokkal foglalkozó üzlet műhelyébe dolgozni. A külföldi munka ötletét egy utazás hozta fel, és amikor láttam, hogy kint háromszor annyit tudok keresni ugyanazzal a tevékenységgel, nem sokat hezitáltam. A fiúkkal már kint találkoztam, közösen döntöttünk úgy, hogy megpróbálunk saját lábra állni. Itt nagyon sokan bicikliznek, van fantázia a kereskedésben is, de főleg a javítás hoz állandó elfoglaltságot, kiszámítható bevételt – beszélt külföldi karrierjéről a három fiatal egyike, Takács Gergő.

A három fiatalember példája is azt mutatja, hogy az angol főváros vonzereje ismét nagyon erős. A legtöbben a vendéglátásban helyezkednek el, de a szolgáltató szektor mellett egyre nagyobb az egészségügy felszívó ereje, orvosokat, ápolónőket, gondozókat keresnek, szinte folyamatosan.

A külföldi munkavállalás iránti igény erősödését mutatja az európai uniós munkaerő-piaci adatbázis, és az Euro Info Pontok forgalma is. Kerner Barbara, a pécsi infopont vezetője elmondta, sokan nemcsak a munkalehetőség, hanem egyéb életkörülmények – iskoláztatás, szociális vagy egészségügyi ellátás, adózási tudnivalók – iránt érdeklődnek.

Foglalkoztatási szakemberek szerint a munkavállalás érdekében kiutazók számát gyarapítja az is, hogy a végzős, itthon elhelyezkedni nem tudó vagy év közben kimaradó diákok próbálnak szerencsét. Anglia mellett a leginkább keresett célország Németország és Ausztria, ahová ugyancsak nagyon sokan mennek.

Egyre többen vannak, akik szándékosan időzítik december környékére külföldi munkavállalásukat. Az ünnepek közeledtével ugyanis a legnépszerűbb célországokból tömegével mennek haza a munkavállalók, jelentős részük még annak árán is, hogy megszűnik addigi munkaviszonyuk. A sok megüresedő állás viszont jobb elhelyezkedési lehetőséget, magasabb kialkudható bért jelent azoknak, akik lemondanak a családi ünnepről.

Kőműves, hentes, szakorvos

Anglia: a mezőgazdasági munkalehetőségeken kívül a felszolgálótól, bébiszittertől az orvosig számos munkalehetőség van még most is, a minimális kereset 600-700 font (220-250 ezer forint) körül alakul havonta, de egy gyakorlott szakorvos havi fizetése meghaladhatja a másfél millió forintot is.
Hollandia: szívesen látják a magyar munkaerőt, szellemi és fizikai munkakörökben is.
Az egyik legkeresettebb magyar munkavállaló például a szakképzett húsipari szakmunkás (1500-1700 euró, 430-490 ezer forint).
Németország: A korlátozás megszüntetése után az idénymunka mellett kelendő a jó szakember, például: esztergályos, kőműves, ápolónő (1200-2000 euró, 350-580 ezer forint). Az utóbbi két évben sokan vállalkozásszerűen mennek ki, és főként az építőiparban dolgoznak tartósan. Ausztria: Az építőipar és a szolgáltatói szektor a legnagyobb munkaerő-felvevő, aktuálisan a téli idegenforgalmi szezon hozott sok állásajánlatot (1000-1500 euró, 300-450 ezer forint).

Átalakulnak az eredeti tervek

Bár a statisztikákban azonnal nem jelentkezik, az elmúlt öt esztendőben ugrásszerűen megnőtt külföldi munkavállalás jelentősen emelte a régió megyéinek elvándorlási veszteségét. A munka és megélhetés után külföldre távozók közül sokan ugyanis hiába gondolják induláskor, hogy csak egy, maximum két év lesz a távollét – ezért állandó lakhelyükként továbbra is megtartják hazai otthonukat –, a sors, illetve a kedvezően alakuló lehetőségek – mindenekelőtt a lényegesen jobb kereseti kondíciók – gyakran másként alakítják a terveket.

A lapunk által megkérdezett szociológus szerint az egyedül, illetve párban indulók esetében sem ritka, hogy – ha nem is állandó, de – tartós letelepedési helyül választják az új országot. A szakember szerint a kint családot alapítók esetében vízválasztó a gyerekek érkezése, majd később pedig iskoláztatásuk elkezdése, ugyanis, ha az utódok az új ország rendszerébe szocializálódnak, akkor még nehezebb megtalálni a visszavezető utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!