Közélet

2016.01.18. 17:16

Új rendelet szabályozza a veszélyes állatok tartását

A madárpók nem számít veszélyes állatnak (marása nagyjából a darázséval ér fel), de sok más állat igen. Egyes fajokat csak állatkertek, cirkuszok tarthatnak, míg másokat bárki, aki engedélyt kap rá. Változtak viszont a feltételek.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Hogy többen lehetnek, akik nem kutyát vagy hörcsögöt tartanak otthon, jól mutatja a következő eset, ami egy baranyai állatkereskedésben zajlott le a minap. A vásárló egeret keresett, az eladó pedig készségesen meg is mutatta a kicsi fehér rágcsálókkal teli ketrecet. – És tessék mondani, mennyi ideig szoktak élni? – kérdezte a vevő. Mire a kissé zavart válasz: – Hát, nagyjából három órát. Általában ugyanis a kígyóiknak viszik az emberek… [caption id="" align="alignleft" width="650"] Kígyót sem tartahat akárki, a szabályok szigorúak (képünk illusztráció)
[/caption]

De persze nemcsak kígyót, hanem pókot vagy épp gyíkot is tartanak házi kedvencként a bátrabbak. Ami nyilván nem tilos, de azért azt fontos tudni, hogy új rendelet lépett életbe a veszélyes állatok tartásával kapcsolatban. A NÉBIH tájékoztatása szerint a legfontosabb változás a régi előírásokhoz képest, hogy három kategóriába sorolja a veszélyes állatokat. Vannak különösen veszélyes, közepesen veszélyes, és elővigyázatosságot igénylő állatfajok. Az első kategóriába tartozó állatfajok egyedeit csak felkészült, engedéllyel rendelkező intézmények, főként állatkertek tarthatják, magánszemélyek nem. Ide tartozik elsősorban néhány komolyabb, méreggel ölő faj, de a nagymacskák, a gorilla vagy akár az aligátorteknős is. A második csoportba tartozó fajok (például a legtöbb skorpió- és varánuszfaj, tigrispiton, vaddisznó) tartására már – szigorú feltételek biztosítása mellett – természetes személy is kaphat engedélyt. A harmadik csoport tagjainak tartásához nem kell külön engedély, ha a gazda cselekvőképes, és biztosítja az adott fajra előírt tartási feltételeket. Ide tartozik például a strucc vagy a teve.

Aki tehát nem éri be macskával vagy papagájjal, és valami „veszélyesebbre” vágyik, a Magyar Közlöny 2015/199. számában megtalálhatja a részletes listát, valamint az állatok tartásának pontos feltételeit is.

A gyakorlat is elegendő lehet

Nagy Gábor, az ANK Madárpók- és Hüllőtartók Klubjának titkára szerint jobb az új szabályozás, mint a régi. Egyrészt sokkal részletesebb, másrészt engedményeket is tesz: míg korábban végzettség és gyakorlat is kellett a veszélyes fajokhoz, most a gyakorlat is elég lehet. A veszélyes állatok tartásához, tenyésztéséhez, bemutatásához engedély is kell, ezt a kormányhivatal adja ki, természetesen akkor, ha a jelentkező megfelel a feltételeknek.

Aki tanácstalan, fordulhat a klubhoz is segítségért – hangsúlyozta Nagy Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!