Kultúra

2010.08.23. 17:18

Jávai báb-árnyjáték kiállítás a Bábfesztiválon

A világörökség részét jelentő indonéz báb-árnyjáték eszközök kiállítása és számos hazai bábszínház közös tárlata egészíti ki a Pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál programját.

BAMA

Igazi különlegességet láthatnak a Parti Galériában a bábművészet, vagy általában a távoli kultúrák szerelmesei. A „Wayang, az ősi jávai báb árnyjáték” Indonézia budapesti Nagykövetségének bábgyűjteményéből származó válogatás. A kiállítás augusztus 17-én nyílt meg, a tárlat a 15. Pécsi Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál része.

Sramó Gábor, a rendezvény igazgatója elmondta: minden évben készültek valamilyen kiállítással, idén kettővel is.
– A wayang egyrészt arra igyekszik rávilágítani, hogy Ázsiában a bábkultúrának más súlya és múltja van, mint Európában – így Sramó Gábor. – Másrészt, mivel a fesztiválra az USA-tól Japánig érkeznek résztvevők, előttük is tiszteleg a tárlat.

A Bóbita Bábszínház direktora hozzátette: egy másik tárlat is nyílik 19-én délután öt órakor a Pécsi Kisgalériában. A pécsi EKF-projekt „Egy mindenkit visz” elvét követve a 12 hazai bábszínház mutatkozhat itt be bábjaival.

A jávai wayang feltehetően az egyik legősibb bábjáték a világon. Bár eredete Indiából származtatható, a hindu kereskedőkkel érkezett az indonéz szigetvilágra, de a jávai emberek miszticizmusa és szépségérzéke fejlesztette egy rendkívüli és eredeti művészeti szintre.
A wayang árnyjátékot a dalang mutatja be, aki egy kifeszített fehér vászon mögött ül és meséli a történetet. A történetek végén a jók mindig győznek, és elnyerik jutalmukat, a rosszak pedig megbűnhődnek. A wayang árnyjáték bábjai készülhetnek bivalybőrből, ez a wayang kulit, vagy fából készült háromdimenziós bábuk is lehetnek, melyeket wayang goleknek neveznek. A wayang további válfaja a wayang gedog, ahol emberi szereplők pantomimszerűen játsszák el a darabot. 

Az UNESCO 2003. november 3-án a jávai wayang kulit-ot felvette a Világ Kulturális Öröksége listájára, és kötelezte Indonéziát, hogy őrizze meg és ápolja azt, mint a világörökség részét.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik