Kultúra

2012.11.26. 17:15

Famunkáival a finneket is elkápráztatta

Szatyor Győző a Népművészet Mestere, az Ormánság szülötte és nagy barátja finn földön is letette névjegyét. Múlt pénteken a köztársasági elnök elismerését, a Finn Oroszlán lovagkeresztet vehette át.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Játszóterek, kilátók, fából készült remekművek jelzik szerte Baranyában az útját, olyan temérdek köztéri alkotás, hogy akár egy kisebb várost is fel lehetne építeni belőle. Pécsi otthona pedig egy polgári lakásból kifaragott „tájház”, kazettás a mennyezete és minden, ami csak fából készülhet, az míves alkotás.

– Mivel érdemelte ki a finn kitüntetést?

– Elsősorban a Kalevalához készült litográfiákkal és faszobrokkal, melyek önálló tárlatként többször végigjárták már az ezer tó vidékét. Ez a kapcsolat több mint negyven éves, itthon a finn–magyar baráti társaság alelnöke vagyok, s magam is megfordultam a skandináv országban vagy féltucatszor. A Kalevala egyébként folyamatosan foglalkoztat, most például domborműveket tervezek hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Rengeteget tanultam a bogdásai mesteremberektől”
[/caption]

– Hogy birkózik meg a művészi munka mellett ennyi közcélú feladattal?

– Mindig arra törekedtem, hogy az élet minden területén tegyek valami hasznosat a művészet segítségével. Rengeteget tanultam a bogdásai mesteremberektől, ezt próbáltam meghálálni, amikor nyolc évig a szülőfalum polgármestere voltam. Most pedig megyei képviselőként igyekszem az Ormánság érdekében fellépni.

– Csodákat mesélnek a kispeterdi szőlőjéről is.

– Az a nyugalom, a béke szigete. A borházamban fogadom a barátaimat, ahol több száz finn vendég is megfordult már. Évente úgy tíz hektó nemes italt palackozok, de még egy üveget sem adtam el belőle, mindet elajándékozom.

– Min dolgozik most?

– Bogdásán alakítjuk át a szülőházamat vendégházzá, mely a négy festett templom mellett az ötödik látványosság lesz az Ormánságban. Emellett könyvet írok a kispeterdi szőlők völgyéről, a finn–magyar barátságot is beleszőve.

Fába vésett élet

SZATYOR GYŐZŐ 1947-ben született Bogdásán. Sellyén érettségizett, a Pécsi Tanárképzőt földrajz-rajz szakon végezte el 1972-ben. Nyolc évet tanított általánosban, tizenkettőt a Művészeti Szakközépiskolában. Gyerekkora óta rajzol, fest, farag, 1987 óta hivatásos művész, a Pécsi Grafikai Műhely vezetője volt éveken át.
NŐS, HÁROM gyermeke van, Miklós 37, Zsuzsa 35, Győző 27 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!