Kultúra

2016.07.08. 13:49

Hétvégi programdömping: aratóünnep és kakasfesztivál

Szalma, kakas, sport, aratási ünnep – rendkívül sok program közül választhatunk a hét végén. Már persze akkor, ha a nyári melegben mégsem a strandokat választjuk.

Katus Eszter (DN)

A jelenlegi állás szerint hétvégén meleg lesz, és esni sem fog. Ha ez így marad, akkor kézenfekvő választásnak tűnhet az egész család számára egy kiadós lubickolás valamelyik tó vagy éppen medence partján.

De nemcsak a strandra mehetünk, hanem egyéb szabadtéri programokra is. Ahogy az elmúlt hetekben, szerencsére most is lesz miből válogatni. Pécsett a sportnak szentelnek egy egész napot, Magyarszéken a szalma, Mozsgón pedig a kakasok lesznek a középpontban. A rendezvények nagy része ingyenes, de ezúttal is vannak regisztrációhoz kötött, illetve belépődíjas programok is.

Július 8., péntek
Pécs • A balek, avagy a hülyéje című előadás
21.00 A balek, avagy a hülyéje – bohózat két felvonásban, a Budapesti Fogi-Bulvárszínház előadása a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon.
Palotabozsok • IX. Sörfesztivál
21.00 Diszkó.

Július 9., szombat
Bikal • Mága Zoltán-koncert a Bikali Élménybirtokon
20.00 A Bikali Nyári Fesztivál programsorozat második elemeként fellép az Élménybirtok színpadán Mága Zoltán, akit a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kísér.
Harkány • Harkányi Hangfürdő IV. felvonás
19.00–24.00 Utcabál a Maraton Banddel a Zsigmondy sétányon.
Hosszúhetény • Aratónap
15.00 Megnyitó, lovas kocsis felvonulás az aratás helyszínére (Verseny u. vége), aratási bemutató hagyományos eszközökkel, kézicséplés-bemutató a tájház udvarán, táncház. Kiegészítő programok: lepénysütés kemencében, kézműves-foglalkozás szalmával, kézművesvásár, aratási eszközök kiállítása.
Komló • I. Szilvási Családi Nap
10.00 Megnyitó, Hangoló gyermekszínház, Fülöp Gyula bűvész, New Generation tánccsoport, tombola. Kísérőprogramok: lufihajtogatás, csillámtetkó, óránként cukorágyúzás, rali- és rendőrautó-bemutató, állatsimogató, minividámpark, pónilovaglás a Vértanúk u. 17–25. előtt.
Magyarszék • Széki Szalma Fesztivál
13.00 Kézművesvásár és bemutató, nemzetközi néptánc- és zenei találkozó, családi és gyermekprogramok, bál a tornacsarnokban, hőlégballonozás, lovas programok, méz- és kalácskóstoló, kemencés udvar. Fellép a Cimbaliband zenekar és a Fricska táncegyüttes.
Mozsgó • 6. Mozsgói Kakasfesztivál
7.00–4.00 Kakasos ételkészítés, mesesarok, játszópark, vásár, kézművesek utcája, emlékséta, kakassütés, néptáncegyüttes bemutatója, 18.00 ByTheWay-, 19.00 Tolvai Renáta-, 20.00 LL Junior-, 21.00 Oláh Gergő-koncert, 21.45 tűzijáték, Tesók-bál kakasszóig.
Palotabozsok • IX. Sörfesztivál
10.00 Kispályás focibajnokság a sportpályán, 16.00 vidám szórakoztató műsor a faluház udvarán, Blaskapelle Boschok, Őcsényi tánccsoport, 17.00 Stimmungsparade. Délután főzési lehetőségek a faluház udvarban, gyerekeknek légvár, trambulin, körhinta.
Pécs • 66. Vasutasnap Pécsett a PVSK Sportpályán
9.00–22.00 Kispályás focitorna, sakkverseny, scrabble-bemutató, főzőverseny, egészségügyi sarok, kézműves-foglalkozás, játszóház, tűzzománckészítés, ugrálóvár, technikai játékok, kisvonat, 11-es-rúgó-verseny, arcfestés, tűzoltóautó-bemutató, táncbemutatók, bűvészshow, musicalválogatás, 14.50 Sub Bass Monster, 16.10 Kocsis Tibor, 18.20 pályabál.
Pécs • „Virrasztalás”
18.00–20.00 A Faág Baráti Kör Egyesület fiataljainak rövid előadása, majd közös gyerekdal éneklések Cseri Hanna gitárkíséretével a Szabadkikötőben.
Pécs • Hernádi Judit zenés estje
21.00 Hernádi pont – Hernádi Judit zenés estje egy részben, a Káptalan utcai Szabadtéri Színpadon.
Pogány • TEQBALL bemutató a Zsályaliget Élményparkban
14.30–18.30 Nyílt nap és ingyenes Teqball-bemutató, mini bajnokság.
Sasrétpuszta • Csillagos égbolt túra Sasréten (Almamellék)
17.00–23.30 A túra során Európa egyik legkisebb fényszennyezettségű területén lehet távcsővel megfigyelni a csillagos égboltot, megismerni az állatövi jegyeket. Éjszakai szakvezetés csillagász kíséretével. Indulás: Almamellékről kisvonattal Sasrétre. A programra előzetes bejelentkezés szükséges. Információ: Gerlecz Edit, 06-70/296-7477, 06-30/459-9326

Július 10., vasárnap
Bükkösd • Gyerkőcös nap a bükkösdi ökoparkban
11.00 Látványetetés, csacsigolás, íjászat, vízipisztolyos játék. Ezen a napon ajándék vízipisztolyt kap, aki regisztrál.
Komló • TópArt tófesztivál
18.00 Másvilág-koncert a sikondai tószínpadon
Magyarszék • Széki Szalma Fesztivál
7.00 Zenés ébresztő, hagyományőrző aratóreggeli, 9.00 aratónapi bográcsozás a „Berényi családdal” (Barátok közt sorozat). Tánc- és énekegyüttesek műsorai.
Mozsgó • 6. Mozsgói Kakasfesztivál
15.00 Eurodance táncszínház, kézművesek utcája, játszópark, vásár, Dübörgő Vattacukrock, 18.00 kakasviadal, 19.00 Balkán Fanatik-koncert, 21.00 Eb-döntő óriáskivetítőn.
Pécs • Nyáresti térzenék a Zsolnay-negyedben
18.00 Pécsi és baranyai amatőr bányász-, tűzoltó- és városi fúvószenekarok, gyermek, ifjúsági, valamint német nemzetiségi együttesek műsorai.

Különlegesség a hétvégén, hogy több helyen is lesz aratóünnep. Így Hosszúhetényben (lásd a programok között) vagy éppen Mohácson, ahol szombaton 10 órakor a Mohácsi Polgárok Olvasóköre székháza elől indul a menet a búzaföldekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!