Kultúra

2016.07.02. 19:35

Pusztuló érték a pécsi Király utcában

Évtizedek óta pusztul egy díszes mennyezetfestés a pécsi Király utca egyik műemlék társasházának lépcsőházában. De egyelőre nem is tűnik úgy, hogy egyhamar rendeződhet a helyzet.

Nógrádi László (Dunántúli Napló)

A pontos művészi értékéről keveset tudni, de az laikus szemmel is látszik, hogy kár lenne a Király utca 8. alatti házban, a lépcsőház mennyezetén megcsodálható alkotásért. A jó húsz négyzetméteres festményen díszes indák közt angyalok játszadoznak, de a vakolat több helyen is lehullott, félő, hogy az egész díszítés tönkremegy. A veszélyt egy olvasónk jelezte a Dunántúli Naplónak, felvetése nyomán a helyszínen a lakóktól érdeklődtünk.

Mint megtudtuk, értékesnek és megóvandónak tartják a festményt, de abban már nincs közös álláspont, hogy mit kellene tenni. Évtizedekkel ezelőtt felbecsültették a restaurálás költségeit és többmilliós összeg jött ki – ezt azóta sem tudták vállalni. 2007-ben az épület homlokzata és több helyen a belső festése is megújult, de ez a mennyezet díszén nem segített, sőt. A lakók állítják: a tető felújítása során ázott le a mennyezet vakolata, akkor kezdődött a pusztulás. Az is igaz ugyanakkor, hogy amikor 2012-ben a Dunántúli Napló már foglalkozott a kép gondjaival, a festmény látszólag ugyanolyan állapotban volt, mint most.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A díszes mennyezetfestés 1930 táján készülhetett (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]Több lakó szerint a földszinten több bérleményt is fenntartó város feladata lenne az érték megmentése, de mint a Vagyonhasznosító közölte, az épületben lévő 4 ingatlanrészük mintegy 45 százalékos tuljadonrészt jelent, tehát nem többségi tulajdonosok. A felújítás eszerint csak a tulajdonosok közösségének összefogásával valósulhatna meg.

Szép, de nem igazi freskó

A díszes mennyezetfestés 1930 táján készülhetett, bie-
dermeier stílusban. Ugyanakkor nem tudni arról, hogy egyedi műalkotás lenne, a szakértők szerint minta után készített díszítőművészeti elemről van szó. Az sem tisztázott, hogy milyen értéket képvisel, hiszen nem a freskóknál megszokott technikával (a nedves vakolatra viszik fel a festményt, amely így összeköt az anyaggal és jóval tartósabb, mint egy száraz falfestés) készült és nagyon vékony habarcsra festették. Ezt ráadásul egyszerű nádszövet tartja a födémen, emiatt az is kérdéses, hogy egyáltalán fel lehet-e újítani. Ahogy az is bizonytalan, jelenlegi állapotában meddig maradhat a helyén a háznak különleges miliőt adó mennyezeti festmény.

Évszázadok tanúja az épület

A Király utca 8. számú épület helyén már a török időkben lakóház állt, az 1700-as években pedig Krönner Frigyes császári postamester, későbbi városbíró családja élt itt. A ma műemléki védettség alatt álló ház mostani alakját 1860 körül nyerte el, romantikus stílusjegyeket is fel lehet fedezni a historizáló homlokzaton, amelyen díszes ikerablakok és homokkőből készült elemek is megtalálhatók. A 19. század közepe táján végzett átépítést az ide költöző Nendtvich Tamás gyógyszerész és természettudós irányította. A homlokzat és az épület egyes részei a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó városi felújítási program révén újult meg 2007-ben, azóta jelentősebb munkát nem végeztek az épületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!