Ostrom alatt áll Európa

2023.07.14. 06:55

Ropognak a fegyverek – ilyen a helyzet a szerb–magyar határnál (videók)

Az illegális bevándorlók egy része fegyverrel felszerelkezve érkezik Szerbiába, hogy onnan továbbjussanak Európába. A határ közelében gyakoriak a konfliktusok – számol be róla a Magyar Nemzet.

MW

Migránsok egy használaton kívüli mezőgazdasági épületben a szerbiai Horgos közelében 2020. január 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Két szemben álló migránscsoport csapott össze tavaly július elején a Szabadka melletti erdőben. Az afgán és pakisztáni bandák közötti konfliktus során fegyverek is elsültek. A hivatalos tájékoztatás szerint egy ember meghalt, hatan pedig megsérültek. Mindannyiukat lövés érte.

A fegyverropogás azóta szinte folyamatos. A helyiek főként este és a hajnali órákban hallják a gépfegyverekből leadott sorozatok hangját. Az erdő felől érkező háborús zaj megesik, hogy nemcsak néhány percig, hanem akár fél órán át is folyamatosan hallható

írja a lap.

Egy-egy komolyabb incidens után a rendőrök és a csendőrség alakulatai nagy számban vonulnak ki az erdőbe, ahonnan rabszállító járművekkel viszik el a migránsokat. Akiket nem vesznek őrizetbe, a befogadóközpontba kerülnek, ahonnan szabadon kijárhatnak, így egy óra sem kell nekik, és ismét az erdőben vannak. A hatósági rendteremtés így csak ideiglenes.

A szerbiai belügyminisztérium korábban kiadott közleménye szerint több illegális bevándorlót őrizetbe vettek, az egyik előállított személyről kiderült, hogy nemzetközileg körözött terrorista. Bár a hatóság emberei a lövöldözést követően megtisztították az erdőt a migránsoktól, és befogadóközpontokba szállították az illegálisan ott tartózkodókat, az eset rövid időn belül megismétlődött. Szintén a makkhetesi erdőben lőttek egymásra az ellenséges bandák. A lakóházak és a magyar határ közvetlen közelében sültek el a fegyverek. Egy sérültet társai húztak ki a lakott területre, ahol aztán a helyiek hívták ki a mentőket. A férfit kórházba szállították.

Ősszel aztán a szintén határ menti Horgoson csaptak össze a fegyveres migránsbandák. A falu központjában készült videón az látható, ahogyan a bevándorlók menekülnek, közben lövések dördülnek el. 

Egy másik felvételen pedig gépkarabélyokkal felfegyverkezett kapucnis férfiak vonulnak, szintén Horgos belterületén.

A migránsok korábban főként gyalog vagy a helyi buszokat használva jutottak el a határkerítés közelébe. Ma már a többség taxival utazik. Az sem jelent gondot nekik, hogy a néhány kilométeres utat bőven áron felül fizettetik meg a fuvarozók. A rendőrségi ellenőrzések ellenére a migránsok és a taxisok sem zavartatják magukat. 

De az egyik német kiskereskedelmi üzletlánc parkolója is kedvelt kiindulópontjuk az erdő felé tartó migránsoknak: előbb bevásárolnak az útra, majd jön értük a fuvar, és indulnak a kerítéshez.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában