célok

2018.08.10. 17:15

Őrizzük a bányász emlékeket

Régi terv, hogy Pécs és Komló között panteont építsenek, ahol azon híres emberek emlékei is helyet kapnának, akik többek között a szénbányászat létrehozásában segédkeztek.

bama.hu

A Bányász Emlékekért Egyesület szomorúan veszi tudomásul a Bányásztörténeti Alapítvány utánpótlás nélküli megszűnését. A több évtizedes múltra visszatekintő, és ma már Tüke-díjas vezetésű alapítvány ez alatt az idő alatt számtalan, a bányászattal kapcsolatos kiadvány, emlékmű, emléktábla stb. létrehozását kezdeményezte és hajtotta végre. Ebben a legsikeresebb a ma már az egész ország volt bányász településein naponta két alkalommal megszólaló és a dicső múltra emlékeztető toronyzene.

A valamivel fiatalabb egyesület a bányász emlékek megőrzésben tett intézkedésekben több alkalommal is együtt tudott működni az alapítvánnyal. Ilyen volt a bányamentő szobor. Ez a megszűnés azért sajnálatos, mert számtalan megoldandó feladat lenne, amelyben nagy segítséget tudnának nyújtani a kuratórium még aktív korban lévő tagjai, illetve tanácsadóként pályázatok írásában és egyéb terülten is lehetne számítani nagy szakértelmükre. Megoldandó feladatok között szerepelhetne például egy emléktábla elhelyezése a volt tüdőszanatórium falán az itt szilikózisban elhunyt bányászok emlékére. Egy emlékművet is fel lehetne állítani a munkahelyi ártalmak következtében elment bányászok tiszteletére, vagy a málenkij robotra elhurcolt, és a Szovjetunió bányáiban rossz bánásmód miatt elhunytak emlékére is létre lehetne hozni egy „Ismeretlen bányász” emlékművet.

Egy panteon felállítása valahol Pécs és Komló között félúton, Árpádtetőn is régi terv. A panteonban helyet kapnának azok a híres emberek, tanárok stb. emlékei, akik a selmecbányai bányász, kohász, erdész akadémiának a tanárai voltak, vagy azokéi, akik szénbányászat létrehozásában nagy érdemeket szereztek, mint például Jánosi Engel Adolf.

A Bányász Emlékekért Egyesület életkor tekintetében hasonló gondokkal küzd, mint az alapítvány, de jelei mutatkoznak annak, hogy több fiatal is szeretne részt venni a munkában. Itt is elsősorban az aknamélyítő tagozat még aktív korú tagjai jelentik a húzóerőt. A közeli hetekben tartja az egyesület tisztújító közgyűlését új helyszínen, a Komlói úton lévő Origó-Házban. Ide szeretnénk meghívni a már említett kuratórium tagjait

(T.F., a Bányász Emlékekért Egyesület titkára)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!