Postabontás

2021.05.21. 15:00

Gazdátlanná vált a Mecsek, nem törődnek a forrásokkal

Gazdátlanná vált a Mecsek – hajdanában mindennek volt gazdája, így többek között az erdei forrásoknak is, írta olvasónk.

bama.hu

Folyamatos volt a karbantartásuk, ellenőrzésük, a környezetük rendbetétele, padokat is helyeztek ki melléjük. Ebben nagy szerepet vállaltak a különböző természetbarát szervezetek, egyesületek.

Több évtizedes természetjáróként azt tanultam az idősebb társaimtól, hogy az erdei források vize mind iható, ha az előttük lévő kismedencékben béka található. Mert a béka kis mértékű szennyezés esetén, amely emberre is káros, nem marad meg. Úgy tűnik, kényelmi szempontból a legegyszerűbb kiírni, hogy a forrás vize nem iható.

Ahelyett, hogy sűrűbben ellenőriznék ezeket. Mecsekszabolcs Bányatelep lakói évtizedeken keresztül a Komlói út közelében lévő Rigó-kúti forrásból hozták a vizet, mert a bányatelepi közkutakban lévő kemény vízben a bab nem főtt meg. Ma erre a forrásra is kikerült a tábla, hogy ivásra alkalmatlan.

Már sokan és sokszor leírtuk, hogy a Mecsek a város legnagyobb kincse, arra oda kell figyelni. Nem az állatkert igazgatójára kell ráterhelni a volt vidámparkot, hanem egy önkormányzati biztost kellene kinevezni – pályáztatás útján –, aki ciklusokon átnyúlva foglalkozna mindennel, ami a Mecsekkel összefügg.

T. F.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!