Nem támadnak, mert félnek az embertől, kutyától

2023.08.11. 19:30

A róka nem veszett, csak éhes - vélekedik olvasónk

A rókákkal való találkozás visszatérő téma a Postabontásban, illetve ennek kapcsán a következményektől való félelem.

Wald Kata

A közelmúltban egy olvasói levélben valaki azt írta, hogy az általa látott róka - családi házas környezet lévén - megtámadja az ott élő kutyákat, vagy az iskolából hazafelé tartó gyermekeket, illetve felsorolja, milyen katasztrófa származhat abból, ha a róka a lakott területen feltűnik. A rókának erdőben a helye - írták többen, és ez igaz is. 

Fontos azonban leszögezni, hogy teljes képtelenség a rókák részéról a támadás, legyen szó akár kutyáról, akár emberről. Évmilliók alatt a génjeikben kódolt "parancs" alapján félnek az embertől, kutyától. 

A napokban szintén a Postabontásban megjelent cikk szerint már nem csak a "támadástól" kell félni, hanem a veszettségtől is. Mert az olvasói levél szerint az erdőből érkező róka furcsán viselkedett, kereste az emberek társaságát, közelségét. Ez egyértelműen a veszettség jele - írja az olvasó. A leírás szerint a vendégek közül többen még ételt is dobáltak neki. A róka tanulékony állat. Hamar megszokja, felismeri azt, hogy az emberek élelemmel látják el. Csupán csak éhes volt, és azért jött ki az erdőből. A vendégek ismerték fel helyesen, hogy szó sincs veszettségről, mindössze élelmet kunyerál az állat. 

Hazánkban nincs veszettség, amióta a rendszeres vakcinázás folyik. Sőt, még azt megelőzően, a hetvenes évektől napjainkig egyetlen esetben sem találkoztam veszett rókával, pedig az elmúlt ötven év alatt számolni sem tudom, hányat lőttem. Amikor még a rókagereznának értéke volt, 4o- 5o tetemet biztos megnyúztam, kesztyű nélkül. Annyira biztos voltam abban, hogy az állat egészséges. A hajtásban lőtt menekülő, kitörő róka viselkedése ugyanis igazolta, hogy nem veszett.

Valóban a veszettség egyik jele a zavart viselkedés, hogy nem menekül az ember elől - de nem is megy hozzá közel, pláne nem azért, hogy megmarja. A veszettség vírusa a nyálon keresztül nyílt sebbe jutva fertőz. 

A Postabontásban megjelent cikk írója felhívja mindenki figyelmét arra, ha furcsán viselkedő rókát, vagy más vadállatot észlel, azonnal értesítse a természetvédelmi, vagy vadászati hatóságot. És ha értesítettük, akkor mi történik? Kik jönnek? Hova? És mit találnak ott? Semmit. Az állat már rég elment. Ha egy túlbuzgó vadász oda is menne, lakott területen még a puskáját sem veheti elő, azt a tokjában kell tartani. De ha esetleg engedélyt kap a rendőrségtől a "szelíd", furcsán viselkedő róka kilövésére, napokig lesse a visszatérését?  Teljes képtelenség. Viszont amit tanácsolok én is mindenkinek, az a következő: Ne féljünk a rókától!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában