A vaj lecserélhető kókuszzsírra

2022.12.03. 15:03

Mehet zabpehely a bejglibe?

A karácsonyi időszakban általában háttérbe szorulnak az egészséges táplálkozás szempontjai, pedig a hagyományosan nehéz, kalóriadús ünnepi ételeket könnyedebb fogásokkal is lehet helyettesíteni, elkerülve ezáltal a rosszulléteket, a túlevést, a felkúszó pluszkilókat.

– A túltáplálkozás elkerülése érdekében fontos betartani az aranyszabályt, miszerint: csak mértékkel! 

– hívják fel dietetikusok a figyelmet. Fontos az is, hogy együnk kényelmesen, örüljünk az ízeknek, és rágjuk meg jól az ételt, gyomor és bélrendszerünknek könnyebbé téve az emésztést.

A hagyományos karácsonyi ételek pedig egészséges változatban is elkészíthetők: bejglihez és a mézeskalácshoz használható mandula-, zabpehely-, csökkentett szénhidrát tartalmú, vagy teljes kiőrlésű liszt. A vaj lecserélhető kókuszzsírra és a cukrot helyettesíthetjük édesítőszerekkel, mint a nyírfacukor, eritrit, xilit vagy méz.

A töltött káposztához választhatunk sovány disznó-marhahús keveréket vagy sovány csirkehúst, a fehér rizs helyett pedig használhatunk hozzá barnarizst, kölest, bulgurt, vagy hajdinát. 

A szakemberek javasolják, hogy a karácsonyi menüben kerüljenek előtérbe a halételek, zöldségek és gyümölcsök. Ha a család párilt, grillezett hal helyett ragaszkodik a rántott pontyhoz, használjunk a panírozáshoz magasabb rosttartalmú, például teljes kiőrlésű búzalisztet, barnarizslisztet, és teljes kiőrlésű morzsát, esetleg aprószemű zabpelyhet. Készítsük az ételt a lehető legkevesebb zsiradékkal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában