Világsikert értek el

2023.06.08. 18:30

Felkészültek a holdra szállásra a Cserepka diákjai

Első helyezést ért el a nemzetközi Moon Camp Challenge (Holdtábor kihívás) versenyen a „Cserepka trió”.

Mohay Réka

A Cserepka Iskola hetedik osztályos tanulói, Füri Dávid, Línzenbold Zotmund és Schneider Balázs elsőként végeztek az Európai Űrügynökség (ESA), az Airbus Foundation és Autodesk partnertámogatásával meghirdetett Moon Camp Challenge versenyen, felkészítő tanáruk, Erostyákné Simony Dóra segítségével.

A feladatuk az volt, hogy elkészítsék egy holdbázis 3D-s látványtervét: a Tinkercad online modellező program segítségével olyan új infrastruktúrát kellett kifejlesztenie a versenyzőknek, amely lehetővé teszi, hogy az űrhajósok hosszú ideig a Holdon maradhassanak. A diákok szeptembertől április végéig dolgoztak a projekten és olyan összetett problémákat kellett megoldaniuk a tervezés során, mint a sugárzás és a meteoritok elleni védekezés, az energiatermelés, a víz kinyerése és újrahasznosítása, valamint az élelmiszer-termelés. A projekt zárásaként írásban is be kellett mutatniuk, hogy képzelik el, hogyan tudna működni a csapat által megtervezett holdtábor, a Kármán Tódor Holdbázis.

Az Explorers, azaz felfedezők kategóriában, egyedüli magyar indulóként neveztek a nemzetközi versenyre a fiatalok. Idén 27 ország 1069 versenyzője készítette el a látványterveit, melyek közül a Cserepka Iskola triójának projektje bizonyult a leginnovatívabb megoldásnak.

A szakértő zsűri a benyújtott tervek minősége alapján választotta ki a nyertes pályázatokat, az értékelés szempontjai a következők voltak: innováció, kreativitás és találékonyság, szoftverismeretek, célra való alkalmasság, illetve jelentés készítése a Moon camp általános lakhatásáról.

A győztes csapat nyereménye – az ESA és Airbus Foundation ajándékain túl – egy beszélgetés lesz egy igazi űrhajóssal, továbbá az iskolát egy új 3D nyomtatóval ajándékozzák meg a szervezők.

A fiatalok felkészítő tanára, Erostyákné Simony Dóra elmondta, iskolájukban nemcsak szakköri foglalkozásokon, hanem a tanórák során is foglalkoznak 3D-tervezéssel és nyomtatással, hiszen a jövő útja ebben rejlik. Sok fiatal gyorsan és kreatívan fejlődik a tervezésben, s ahogyan a pedagógus elmondta, a későbbi pályaválasztásban is sokat segíthet az itt elsajátított tudás.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában