járvány miatt

2020.03.24. 07:00

Az idei szezon már elment – vélik a baranyai szállodások

Az elmúlt években folyamatosan bővült a turizmus, a KSH 2020. januári adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 18 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezt a tendenciát törte ketté a koronavírus okozta világjárvány.

Bóka Máté

Beszéltünk egy elkeseredett pécsi belvárosi szállodással, aki szerint egyértelműen a turisztikai szektort érinti majd a járvány miatt kialakult visszaesés – mindennek ellenére megpróbálnak bizakodóak maradni. Egyre felkapottabb az a civil felhívás, miszerint ha a járványveszélynek vége lesz, akkor vásároljunk hazai termékeket, szolgáltatásokat, és ha tehetjük, idehaza töltsük el a szabadságunkat.

Az egyik legkisebb pécsi panzió tulajdonosa tanácstalanságról beszélt. Nagyon fontosak a kormányzati intézkedések, de egyelőre a részleteket nem látják. A néhány szobával rendelkező szálló vezetője úgy véli, a magyarok idén belföldön töltik el szabadságukat – ha lesz rá pénzük. Megjegyezte, a nullszaldós működéshez legalább 30%-os kihasználtságra lenne szükségük.

Laczkó Béla, a Makár Hotel vezetője abban bízik, hogy hamar lecseng a járvány okozta sokk, és néhány hónap múlva a régi kerékvágásba döccen a turizmus. Addig nagyon fontos az állami segítség, a munkaerő megtartása érdekében is.

Harkányban abban bíznak, hogy a szezon kitolódhat valamennyivel. Az egyik háromcsillagos szálloda vezetője azt mondta, hogy mivel a vendégkörük elsősorban német és cseh turistákból áll, ezért ők kicsit bizakodóak, de a belföldi turizmus aligha fog ebben az évben megindulni már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában