Megvan a maga előnye

2022.06.06. 07:00

Nem is kérdés: jól vizsgázott az okosotthon

Magyarországon a lakások 1–4 százaléka tekinthető okos­otthonnak. Van, aki már attól annak titulálja ingatlanát, ha okostévéje van; ez adja a 4 százalékot. Az 1 százalékba az okos­otthonrendszerrel megvalósult új építésű ingatlanok tartoznak. Az igazság valahol a kettő között van – tudta meg az Ingatlanbazár Zsák Pétertől, az Okosotthon Guru ügyvezetőjétől.

Munkatársunktól

Egyre nagyobb érdeklődés övezi az okosotthonokat, leginkább az energiahatékonyság és a komfortnövelés miatt. Rengeteg okosrészrendszer épül ki a hazai lakásokban – például a klíma-, a fűtés- vagy a világításszabályozással kapcsolatban –, de ettől még nem okos az otthon, a spórolásban viszont sokat nyom a latban, tudta meg az Ingatlanbazár. 

Az új építésű házak építési költségeinek nagyjából 1–3 százalékát teszi ki az okosotthon kialakításához szükséges megoldások kiépítése. A gépészet kiépítése miatt fontos, hogy a kivitelező tudjon az akár később esedékes okosításról. A dizájn itt is hat az árakra, például a bőrborítású vagy a grafitszínű kapcsoló drágább. 

Családra szabva működtetik az eszközöket 

Az országos ingatlanos portál utánajárt. Ha olyan központi vezérlésű, egyénre, illetve családra szabott automatizált rendszerek működnek az ingatlanban, amelyek az ott élők kényelmét messzemenően fokozzák, biztonságérzetet adnak és növelik az energiahatékonyságot. Van, aki beéri az okosvilágítás automatizálásával, a távolról is vezérelhető klímával, napelemes rendszerrel, máshol az okostelefonnal vezérelt redőny az alap… Jó hír, hogy egy hagyományos T-elosztó árából már vehetünk olyan eszközöket, amelyek ízelítőt adnak az új technológiákból, és az utólagos okosításnak sehol sincs akadálya. 

Az életritmushoz igazodnak a szolgáltatások 

Az Ingatlanbazár megtudta: a jól megtervezett okosotthon a felhasználó keze alá dolgozik, hiszen olyan eszközöket, megoldásokat alkalmaz a háztartásban, amelyek az életritmusához igazodnak. Mennyivel jobb a diszkréten felhúzódó redőnyre vagy az éjjeli lámpa finoman erősödő fényeire ébredni! A „láthatatlan” okosotthon működésében fontos, hogy a hagyományos felhasználás lehetősége megmarad: például a hangvezérelt falikapcsoló manuálisan is működik, akkor is, ha nincs internet. 

Távolról lekapcsolható a bedugva felejtett vasaló 

Óriási előnye, hogy a bedugva felejtett vasaló „kihúzható”, a le nem kapcsolt fűtés, világítás távolról is vezérelhető. A „gondoskodó” otthonként működő lakások az időseken is sokat segítenek, például a vezeték nélküli, éjjeli szekrény mellé rögzített villanykapcsolóval. Így szükségtelen külső segítséget igénybe venni. Csakúgy, mint a konyhában, a fürdőszobában lerakott vízbetörési érzékelővel, amely a főcsap elzárásával megakadályozza, hogy az alsó szomszéd elázzon. 

Az otthon utólagos okosításának két alapfeltétele van, tájékoztatta az Ingatlanbazár olvasóit Zsák Péter: az áramellátás, illetve egy olyan vezeték nélküli kommunikációs csatorna – például okosizzóhoz vagy dugaljhoz –, amely biztosítja a távoli vezérlést. Ilyen az okostelefonon is használható wifihálózat. 

A központi vezérlő lehet a rendszer lelke 

Sokat számít, hogy a napelemes rendszerekkel az áramtermelés bárhonnan ellenőrizhető, ilyenkor ajánlott – távolról – elindítani a mosó- és a mosogatógépet, a szárítógépet. Valamennyi részfolyamat egyetlen központi vezérlőn keresztül irányítható, ez történhet a lakásból, vagy akár a „felhőbe”, külső számítógépre telepítve – utóbbihoz viszont szükséges az internet. A riasztórendszer betöréskor értesíti a felhasználót, ilyenkor jelenléti szimuláció (kvázi sokan vannak otthon, zeneindítás) alkalmazható, távolról felkapcsolhatóak a lámpák. De füstriasztás, vízbetörés esetén is jelez.

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában