Ahol lehet, ott kiváltják a gázfűtést

2022.10.03. 14:17

Egy-egy épület födémszigetelését már elvégezték Siklóson

A siklósi önkormányzat a legutóbbi testületi ülésen döntött arról, hogy milyen energiamegtakarító intézkedéseket vezet be a rezsiárak költségeinek csökkentése érdekében.

Zs. K.

Fotó: Löffler Péter

Az emelkedő árak okozta problémák mérséklésére Riegl Gábor, Siklós polgármestere egy munkacsoportot hozott létre, amelynek elsődleges feladata az volt, hogy feltárja az eddig ki nem használt lehetőségeket, melyek rendelkezésre állnak a költségek csökkentésére. A munkacsoport ülésein a tagok megállapították, hogy a város minden intézményében szükség van olyan energiatakarékossági lépések megtételére, amelyek az energiaárak emelkedését némileg ellensúlyozzák.

Vannak olyan lépések, melyek azonnali jelentős megtakarítást eredményező, saját forrást igénylő beruházást igényelnek, ilyen a Dózsa György úti óvoda épületének, az Idősek Klubja és a Gyermekorvosi rendelők födémszigetelése, mely során ezek az ingatlanok összesen 850 négyzetméter felületen 20 cm-es szigetelést kapnak, ennek bekerülési költségét egyrészt az önkormányzat, másik részét pedig az adott intézmény költségvetése biztosítja, a kivitelezést pedig a Városgondnokság végzi. A Dózsa utcai óvoda és az Idősek Klubja épületének födémszigetelése már el is készült a napokban. Emellett a gyermekorvosi rendelőkben új klímaberendezéseket szereltek fel a gázfűtés kiváltására. A berendezések csak azokban az órákban működnek majd, amikor használatban vannak az egységek.

A Siklósi Várszínház Nonprofit Kft. kezelésében lévő Művelődési Ház csökkentett kapacitással működik tovább, az itt lévő három bérlőnek az önkormányzat másik ingatlanokat ajánlott fel használatra, melyeket az ügyfelek el is fogadtak, míg a kulturális programok egy részét a fűtési szezonban a könyvtárban tartják meg. A Siklósi Közös Önkormányzati Hivatalba átköltözik a Városfejlesztési Csoport és a Városi Főépítész, a Kossuth tér 3. alatti épület pedig temperáló fűtést kap a téli időszakban.

A sportcentrumban a futópálya világítása sötétedéstől 19 óráig kapcsol be, a focipálya világítását pedig szigorúan csak a szükséges edzés idején lehet felkapcsolni. Az öltözőépületben a fűtés kizárólag edzés, illetve mérkőzés idején használható, egyéb időben temperáló fűtést kell használni. Decemberben, és januárban viszont a mérkőzések és edzések híján csak temperáló fűtés lesz.

Kabátos várként fog működni a télen

Az energiamegtakarító intézkedések a siklósi várat is érintették, hiszen itt négy nagy gázkazán biztosítja a fűtést. A nyári szezonmunkások szerződését nem hosszabbították meg, mert a következő időszakban szerényebb létszámmal kénytelenek működni, de változatlan lendülettel és lelkesedéssel fogadják a látogatókat. A jegypénztár ideiglenesen felköltözik a Barbakánba, mert így a lenti látogatóközpont épületét külön nem kell fűteni. A vár nyitva tartása október elsejétől változik: hétfőnként zárva tart, keddtől vasárnapig pedig a korábban is alkalmazott téli nyitva tartás szerint (9.30 - 17.00) várja a látogatókat. Mivel a várat működtető  Siklósi Várszínház Kft. is piaci áron kapja a gázt, ezért a fűtésen is kénytelenek spórolni, temperálást alkalmaznak, és az őszi-téli időszakban úgynevezett „kabátos várként” fog üzemelni a létesítmény, de lesznek olyan termek – mint például a Várkávézó –, ahol a látogatók megmelegedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában