Sokaknak nem elég már a minimálbér

2023.01.21. 10:40

A helyi munkaerőpiac aktuális jellemzőit jártuk körbe

Milyen pozíciókra van a legnagyobb igény a térségben? Hol a leginkább működőképes az otthoni távmunka? Ehhez hasonló kérdésekkel fordultunk egy pécsi toborzási iroda szakemberéhez.

Mohay Réka

Fotó: Kallus György

Tapasztalataink alapján a szellemi munkakörök közül az ügyfélszolgálati pozíciókra, illetve az egyszerű adminisztrációs munkákra mutatkozik a legnagyobb igény Baranyában, gyakran keresnek például HR és referensi területre jelentkezőket. Fizikai munkák közül a raktár és a logisztika területén kínálnak sok pozíciót, a gépkezelői feladatokból sincs hiány – összegezte az igényeket a Viapan Dologidő toborzási csoportvezetője, Kovács Andor. 

– Azt látjuk, hogy a munkavállalók számára a minimálbér már nem elegendő ahhoz, hogy bármilyen pozícióra rábólintsanak, tizenöt-húsz százalékkal e fölé kell menni a munkaadóknak

 – tette hozzá. 

Megtudtuk, a villamos-, gépész és tervező mérnökök számára is kínálkoznak lehetőségek Baranyában, több cég kezdett fejlesztésekbe, amelyekhez szükségesek a műszaki szakemberek. A főváros vonzása ugyanakkor továbbra is meghatározó, a vállalatoknak figyelniük kell arra, hogy versenyképes ajánlattal tudjanak előállni.

Az informatika területén pláne nagy arányban húznak Budapest felé a szakemberek, különösen a fiatalok. A home office, azaz az otthoni távmunka lehetősége viszont egyre több cégnek és dolgozónak nyújt jó alternatívát, olyan is előfordul, hogy hetente egy-két napot kell csak az irodában tölteni, a többit otthonról, bármely városból végezhetik a dolgozók, ez az IT mellett a gazdasági területen is működőképes tud lenni. 

Sok vállalat foglalkozik utaztatással

A fémipari termelő cégek jelenléte egyre erősödik Pécs környékén, ebben úgy tűnik, lassan igazán versenyképessé válhat a térség. Kovács Andor azt is elmondta, a munkaerő-keresletet mutatja, hogy Pécsről már nem elegendő a munkavállaló, ezért a környező és távolabb eső falvakból is sok dolgozót alkalmaznak a vállalatok. Gyakori ezért az, hogy a cégek a munkavállalóik utaztatásával is foglalkoznak, így például Vajszlóról, Sellyéről vagy Vejtiből is eljuttatják őket a városi helyszínekre, ez könnyebbséget jelent számukra a közlekedésben. Ugyanakkor előfordulhat ennek az ellenkezője is, egy-egy, a megyeszékhelyen kívül eső vállalathoz pont hogy Pécsről érkeznek a dolgozók. 

Egyértelműen a bátraké a szerencse

– Érdemes nem csak egy platformon keresni állást – ugyanez igaz a hirdetésekre is –, a karrierportálok és Facebook-csoportok mellett közvetítő cégeket is felkeresni. A hozzánk fordulóknak például szívesen segítünk a megfelelő pozíció kiválasztásában, a jelentkezésben, önéletrajzírásban is, természetesen térítésmentesen. Ha körvonalazódott a fejünkben, hogy mit szeretnénk csinálni, bátran keressük fel azt a céget, amely iránt érdeklődünk és adjuk be az önéletrajzunkat. Kisebb vállalatoknál, szállodáknál érdemes személyesen, nagyobbaknál e-mailen a HR-osztálynak. Nem egyszer így, álláshirdetés nélkül is sikerült bekerülniük a jelentkezőknek – tanácsolja a szakember a munkakeresőknek. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában