Büszkeség

2023.06.09. 13:40

Hatalmas siker! A nemzetközi elit tagja lett a PTE TTK applikációja

A Citizens Science Awards olyan applikációkat és kezdeményezéseket ismer el, melyek a közösségi tudomány révén egész Európát érintő kérdések megoldásán dolgoznak. Nagy büszkeség, hogy a kiemelt körbe a PTE TTK DRYRivERS applikációja is bekerült – olvasható az egyetem honapján.

bama.hu (forrás: pte)

Forrás: PTE

Az Európai Bizottság 2023-ban hirdette meg először a Citizen Science Díjat, melynek lebonyolítását az Ars Electronica végezte. „A közösségi tudomány projektjei lenyűgözően változatosak. Olyan világítótornyok ezek, melyek megmutatják, hogyan hozhatunk létre egy fenntartható Európát 

– húzta alá az eredmények ismertetésekor Gerfried Stocker.

A verseny fődíját egy, a vagina bakteriális, vírusos, és gombás megbetegedését vizsgáló belga projekt nyerte, melybe 5500 nő kapcsolódott be, továbbá díjaztak egy, a meghibásodott elektromos készülékek megjavítását célzó londoni, és egy, a társadalmi befogadást célzó koppenhágai projektet.

A DRYRivERS a Tiszteletbeli Elismerésben (Honorary Mention) részesült projektek közé került. A május 22-i díjazás során a DRYRivERS esetében egy négyfős – édesvízi ökoszisztémákkal foglalkozó – vezető kutatócsoport tagjait név szerint is kiemelték: a francia Amélie Truchy és Thibault Datry mellett dr. Csabai Zoltán és Pernecker Bálint, a PTE TTK Hidrobiológiai Tanszék munkatársainak tevékenységét is méltatták.

A DRYRivERS két éve indult, 16 ország kutatóit tömöríti, melynek szakmai oldalát Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszéke képviseli. A projekt multidiszciplináris konzorciumként járja körbe e probléma minden vetületét, a vízmennyiség-változásoktól kezdve addig, hogy hogyan hat az emberekre. 

– Fejlesztettünk egy mobiltelefonos applikációt. Ha valaki például sétál az erdőben, és az útját egy patak keresztezi, látja, hogy van-e benne víz, csak pocsolyák maradtak a mederben, vagy teljesen ki is száradt. Ha készít erről egy fényképet, a telefonja megadja a GPS-koordinátákat, az applikáció révén már fel is tudja tölteni adatbázisunkba, és később az összes adatot meg tudja tekinteni honlapunkon. Ez neki 20 másodperc, számukra viszont nagyon értékes információ. Az alkalmazás Androidra és iOS-re is elérhető

 – nyilatkozta korábban az UnivPécsnek dr. Csabai Zoltán.

További érdekesség, hogy a huszonhét kiválasztott, tiszteletbeli elismerésben részesült projekt között a Mosquito alert is szerepel, melyet egy spanyol cég jegyez, ám az Európa teljes területére harmonizált szúnyogmonitorozó hálózat működtetésében magyar oldalról szintén bekapcsolódott a PTE TTK Biológia Intézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában