Több kockázatos terület is van

2024.01.18. 20:00

Új szabályok lépnek életbe a kutaknál

A mai napig is baranyai családok ezreinek az udvarában található ásott vagy fúrt kút. Az idei évtől új előírások léptek életbe a kutak engedélyeztetése kapcsán.

Tóth Viktória

Fotó: Nowaczyk

A locsolás, kerti munkálatok, házi állatok ellátása mellett sokan vízfogyasztási céllal telepítenek családi házuk kertjébe kutat. Ez nagyban megkönnyíti mindennapi életüket. Fontos tudni, hogy 2024. január 1. napjától új előírások léptek életbe a kutak engedélyeztetésével kapcsolatban. Magyarországot felosztották vízigény szempontjából kockázatos (hazánk 12 százaléka) és kockázatmentes területekre. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közreműködésével elkészült egy országtérkép, amely meghatározza, hol találhatóak az országban kockázatmentes és kockázatos területek. A térkép online verziója a geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem honlapon érhető el.

Ezt az országtérképet böngészve jól látható, hogy Baranya vármegyében több kockázatos területet jelöltek. Így például a Dráva vonalánál lévő szakaszokat, a Duna vonalát Mohács-Dunaszekcső környékén, a Villányi-hegység környékét, a Pécstől nyugatra eső területeket, Pellérdet, Kővágószőlőst és környékét, valamint a Mecseken Orfű, Hetvehely területét és érinti a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetet is.

A piros színnel kiemelt, kockázatos területeken a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére. Nem szükséges engedély és bejelentés a kockázatmentesként meghatározott területeken a háztartási kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez és megszüntetéséhez.

A 2023. december 31. előtt létesített fúrt kutak (50 métert meg nem haladó) jogszerűnek minősülnek, vagyis sem bejelentési kötelezettség, sem vízjogi engedély kérése (mindegy, hogy kockázatos vagy kockázatmentes területen találhatóak-e). A 2024. január 1-ét követően kialakított, 50 méter talpmélységet el nem érő kutak közül csak azokat nem szükséges bejelenteni, amelyek kockázatmentes területen találhatóak. A 2024. január 1-ét követően kialakított, 50 méter talpmélységet el nem érő, kockázatos területen található kutak előzetes-bejelentés kötelesek.

Számít, hogy emberi fogyasztás a cél vagy mezőgazdaság

Megkülönböztetik egymástól a háztartási vízigényt biztosító kutakat és a mezőgazdasági öntözési célú kutakat is. A mezőgazdasági célú, 2023. december 31. előtt létesített kutak, ha az 50 méter talpmélységet nem érik el, akkor automatikusan jogszerűnek minősülnek, attól függetlenül, hogy kockázatos területen vannak-e vagy sem. A január 1. napját követően létesített, 50 métert meg nem haladó talpmélységű mezőgazdasági kutak közül, amelyek kockázatmentes területen találhatóak előzetes bejelentés kötelesek, valamint ezen kutak esetében vízmérő órát kell felszerelni, azonban, ha kockázatos területen találhatóak, akkor vízjogi engedélyt kell rájuk kérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában