Koronavírus Baranyában

2020.04.01. 14:01

Orvos indította el a tapsot, estéről estére állnak ki az emberek

Több mint egy hete Baranyában is estéről estére kiállnak az emberek az ablakokba, hogy tapssal hálálják meg az egészségügyben dolgozók és a napi ellátást biztosító emberek önfeláldozó munkáját. A megyei mozgalmat egy Facebook-csoport létrehozásával dr. Cholnoky Eszter indította el.

Mészáros B. Endre

– Miről szól ez az összefogás?

– Minden nap 20 órakor egyre többen tapsolnak az ablakokba kiállva, hogy megköszönjék a munkájukat a járvány ellen a frontvonalban küzdőknek. Olasz és spanyol mintára néhányan spontán kiálltak már tapsolni március közepén, én pedig úgy éreztem, valamiképp össze kell ezt fogni. Március 22-én indult a Facebook-csoport és négy nap alatt 11 ezren csatlakoztak hozzá. Ki kell emelnem továbbá Patartics Zorán nevét, aki a Facebook-oldal szervezésében segít, és Gilbert Ákost, ő a grafikát készítette.

– Vannak itt szabályok?

– A hálataps az egészségügyi dolgozóknak, az eladóknak, pékeknek, sofőröknek, önkéntes segítőknek, benzinkutasoknak, postásoknak szól, mindenkinek, aki értünk dolgozik. Ez a kör pedig egyre bővül, naponta kapunk új bejegyzéseket, hogy ide tartoznak például a szociális gondozók, ételfutárok, az időseknek bevásárlók is. Másrészt külön kérésünk mindenki felé a politikamentesség.

– Maga is orvos, gyermekradiológus és otthonról végzi a képalkotó elemzéseket. Ez mennyire játszott közre a csoport megszületésében?

– Szerepe volt, de nem ez a fő mozgatóerő. Másrészt a szolgálat után az egészségügyben tevékenykedők maguk is kiállnak és esténként megtapsolják a többieket.

– Mi az, ami különösen szíven ütötte a visszajelzésekből?

– Egyrészt a csatlakozók gyorsan növekvő száma, továbbá, hogy a bejegyzések többsége a biztatásról szól, az összefogásról, a háláról. Azt gondolom, napjainkban éppen ezek az értékek a legfontosabbak.

– Hetven évvel ezelőtt tanított és rektor is volt a Pécsi Tudományegyetemen egy Kossuth-díjas kémikus, dr. Cholnoky László.

– Ő a nagyapám, azóta a családunk többsége az orvosi pályát választotta. Egyik nagymamám az első pécsi orvosok közt diplomázott, édesanyám, édesapám és a nővérem is orvosként végzett.

Szerzetes volt öt éven át

Dr. Cholnoky Eszter 1963-ban született Pécsett. Szombathelyen nőtt fel, az ottani Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a POTE-n diplomázott. Öt évet Szent Ferenc Kisnővérei közt töltött szerzetesként, majd visszatért az orvosi pályára. Addiktológiát végzett, drogambulancián dolgozott, a gyermekklinikán 15 éve gyermekradiológiával foglalkozik, de napjainkban már a 400 ágyas klinikán is radiológusként tevékenykedik. Két lánya van, Monika (23) és Katalin (21), az édesapjuk holland, így mindketten magyar–holland anyanyelvűek és most az ELTE-re járnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!