Koronavírus Baranyában

2021.01.06. 14:00

A különleges helyzetben is sokan kölcsönöztek könyveket

A járványhelyzetben, a kényszerűen otthon töltött napokon sem szívesen mondunk le az olvasás élvezetéről. Ezt jól bizonyítja a Csorba Győző Könyvtár Könyv(fu)tár elnevezésű szolgáltatásának népszerűsége is.

Tóth Viktória

Lapunkban már korábban beszámoltunk arról, hogy novemberben a Csorba Győző Könyvtár is újraindította és kibővítette népszerű Könyv(fu)tár elnevezésű szolgáltatását, a korábbinál több átvételi lehetőséget biztosítva beiratkozott olvasóinak. Az eltelt idő tapasztalatai jól mutatják, sokan tartanak igényt olvasnivalóra a járványhelyzetben is.

– Olvasóink éltek a lehetőséggel, az elmúlt hetekben több ezer dokumentumot mozgatott meg a szolgáltatás. A mostani visszajelzések azt mutatják, hogy olvasóink szívesen kölcsönöznek ilyen formában is, a karácsony előtti napokban pedig érezhetően emelkedett az igénylések száma – fogalmaztak a CSGYK közleményében.

Mint kiderült, Pécsett az elmúlt egy hónapban 471 olvasó 1798 dokumentumot – könyveket, hangoskönyveket, DVD-t, kottákat – kölcsönzött a Csorba Győző Könyvtár állományából. Az olvasók 2018 darab korábban kölcsönzött dokumentumot vittek vissza a Tudásközpont mögötti Könyv(fu)tár Pontra, emellett 50 feletti volt a házhoz szállított könyvcsomagok száma. Érdekesség, hogy a kéréseket küldött olvasók között nagy számban voltak nyugdíjasok, általános és középiskolai tanulók, s egyetemisták, akik tanulmányaikhoz, vizsgáikhoz kölcsönözték a szükséges olvasnivalót.

– Mivel november óta könyvtárbuszaink sem járnak, így a szolgáltatást ideiglenesen mikrobuszokkal biztosítottuk. Az elmúlt hetekben 40 könyvtárbusszal ellátott településen 1200 dokumentumot juttattunk el olvasóinkhoz – tudtuk meg a könyvtártól.

Folytatódik a népszerű szolgáltatás

A Könyv(fu)tár szolgáltatásban az olvasók a kölcsönözni kívánt dokumentumra vonatkozó kéréseiket az intézmény honlapján található űrlapon keresztül, illetve hétköznap 9 és 15 óra között telefonon adhatják le. A könyvtár munkatársai a beérkezett kérésekre két munkanapon belül válaszolnak, egyeztetik a házhoz szállítás, illetve a személyes átvétel részleteit. Egyszerre legfeljebb 5 db dokumentum kölcsönözhető, a szolgáltatás keretében kért dokumentumok kölcsönzési határideje 2021. február 15. Ám nem árt tudni, hogy a szolgáltatás egészen január 3-ig szünetel, így a könyveket megrendelni legközelebb 2021. január 4-től lehet majd, az első kiszállítás/átvétel pedig január 6-án, szerdán lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!