Koronavírus Baranyában

2021.03.19. 17:30

Várják a vásárlókat, de a tapasztalatok vegyesek

A legtöbb bolt március 8-án bezárt, de vannak kivételek, amelyek most is nyitva lehetnek. Ilyenek például a kertészeti árudák, állateledelt árusító üzletek, vagy éppen a járművet, gépet, alkatrészt értékesítő boltok.

Mészáros Rita

A járványügyi intézkedések értelmében jó pár üzlet továbbra is nyitva tarthat. A nagyobb élelmiszerboltok a megszokott forgalom mellett üzemelnek, de a többi üzlettípusnál vegyes tapasztalataik vannak az eladóknak. Kedden mi is tettünk egy kört a városban, hogy utánajárjunk, mennyien térnek be most a nyitva tartó boltokba. Először az egyik pécsi barkácsáruházhoz látogattunk el, hiszen tavaly, az évnek nagyjából ugyanebben az időszakában írtuk meg, hogy az üzlet dugig volt vásárlókkal, akik a kertészkedéshez vagy építkezéshez szerezték be a szükséges eszközöket. Most ilyet egyáltalán nem láttunk, igaz, a parkolóban sok autó állt, de tömeg így sem alakult ki.

Mivel márciusban megkezdődnek a kerti munkák, egy faiskolához is elmentünk. Amikor megérkeztünk, egy pár távozott éppen, a hölgy egy kis zöld növényt, a férfi pedig virágföldet cipelt. Nem sokkal később egy újabb vásárló érkezett, aki az árvácskák között válogatott.

– Idejében megtudtuk, hogy mi a korlátozások ellenére is nyitva maradhatunk – mesélte Tamásné Lehoczky Anna, a Virágzókertek Faiskola és Kertészeti Áruda munkatársa. – Folyamatos nálunk a forgalom, sokan jönnek, hiszen most kezdődik a szezon.

Az eladótól azt is megtudtuk, hogy most leginkább a virágföldet, vetőmagot, virágzó növényeket és a gyümölcsfákat keresik, de sokan szerzik be itt a kertészkedéshez szükséges eszközöket is. A motorosszezon is most indul, az alkatrészek értékesítésére szakosodott boltban azonban azt vették észre, kevesebb a vevő, mint általában az évnek ebben az időszakában.

– Tavaly nagyjából ugyanebben az időpontban rendelték el a boltzárat – emlékezett vissza Jánossy Balázs, a Motobox tulajdonosa. – Akkor azt tapasztaltuk, hogy az első héten a váratlan hírek hatására nem igazán jöttek a boltba, és most is ez a helyzet.

A tulajdonos szerint ez több okra vezethető vissza: az egyik, sokan talán nem tudják, hogy nyitva lehetnek annak ellenére, hogy ezt közösségi oldalaikon is kommunikálják. A másik ok pedig az lehet, hogy a járványhelyzet miatt a motorosok is óvatosabban költekeznek.

Leltároznak és felújítanak a zárvatartás ideje alatt

A szolgáltatások többsége is szünetel, de például a bankok, posták is nyitva lehetnek. Az elmúlt napokban többször láttuk, hogy a posták előtt sorok alakultak ki. Nem igazán azért, mert annyira sokan lettek volna – igaz, a gépjármű- és építményadó befizetési határidejének közelsége miatt többen jöttek csekkekkel –, csak a várakozók tartották egymás között a távolságot, ezért tűnt hosszúnak a sor.

A zárva tartó üzletek és éttermek várnak az enyhítésre, de lehetőségeikhez mérten addig is próbálják hasznosan eltölteni az időt. Több helyen láttuk, hogy nagyobb felújításba kezdtek, máshol pedig leltároznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!