Rendesen befűtenek

2022.07.22. 20:01

Még egy fokozattal feljebb kapcsol a kánikula a hétvégén

Három napja tart a kánikula, szombaton több helyen negyven fok fölé emelkedik a hőmérsékletet. Magyarországon az abszolút melegrekordot Kiskunhalas tartja, ahol 2007. július 20-án 41,9 fokot mértek, Pécs a legmagasabb napi minimum hőmérséklettel büszkélkedhet, 27,9 fokkal.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

„Innen amikor hazamegyek, rögtön a kertemben folytatom a munkám. Kapálok és öntözök, mivel a nagy meleg miatt nemcsak mi emberek szenvedünk, hanem a növények is szomjaznak” – említette meg egy őstermelő a pécsi vásárcsarnokban, mikor arról érdeklődtünk, hol nyaralt, hogy ilyen barna lett. A hőség a hétvégére sem csillapodik, hanem még egy lapáttal rátesz, több helyen negyven fok fölé emelkedhet a napi csúcshőmérséklet. 

A hétvégén számos baranyai városban, településen tartanak szabadtéri programokat, így július 23-án rendezik meg a Mecseki Porcsin Pikniket. Husztóton a Pásztorháznál 10 órától egy közös növényszedő séta során az ehető vadnövények világával ismerkedhetnek meg a látogatók, míg szombat délután Cserkúton a Malom és Műhelyházban A kővé vált lakodalmas menet tárgyanimációs bábjáték adják elő, és a nap során Porcsinos bográcsos egytálétellel is megismerkedhetünk. 

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a nagy melegben okozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.  Arra is felhívják a figyelmet, hogy akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást. 

Pécsi rekord a legek között

Július az egyik legmelegebb nyári hónapunk. Több rekord is ehhez a hónaphoz fűződik. 2007. július 20-án megdőlt az abszolút maximum hőmérséklet, Kiskunhalason 41,9 fokot mértek, azóta is ez volt a legmelegebb nap az országban. Ezen a napon egy másik rekord is megdőlt, Pécs-Árpádtető a legmagasabb napi minimum hőmérsékletet könyvelhette el, 27.9 fokkal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatsora szerint Baranyában a júliusi napi rekord hőmérséklet 1950 július ötödikéhez köthető, ekkor Pécsen 41,3 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Idén a megyében még csak súroltuk a negyven fokot, de valószínűsíthető, hogy most hétvégén átlépjük. 

Buszsofőrök fülkéjét is ellenőrizték

A Technológiai és Ipari Minisztérium kezdeményezésre az ország összes kormányhivatala egységes szempontrendszer szerint folytatott munkavédelmi célvizsgálatot az idei első hőségriasztás idején. Az ellenőrzések elsősorban a közvetlen napsugárzásnak kitett szabadtéri munkahelyekre terjedtek ki, de a szakemberek megfordultak konyhaüzemekben, városi autóbuszok vezetőfülkéiben is. A feltárt szabálytalanságok harmadánál a munkaadó nem készített kockázatértékelést vagy nem tartott munkavédelmi oktatást. A mulasztások kevesebb mint tizede esetében nem kaptak a dolgozók a folyadékveszteség pótlásához védőitalt, mintegy kétszer ennyiszer annak hőmérséklete nem felelt meg az előírásoknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!