Politikai kérdés?

2022.09.05. 07:00

Újabb cégvezetőt váltott le Pécsen a városvezetés

Ha a városban eddig valakinek maradt volna még némi illúziója a tekintetben, hogy a szakembereket hagyják a városi cégeknél dolgozni, még a Pécsi Vagyonhasznosítónál, a Zsolnay Negyednél, a Tüke Busz Zrt.-nél, a Tettye Forrásháznál vagy a Biokomnál történt vezetőváltások után is, akkor annak a Dél-Kom Kft.-nél indult újabb személyzeti átalakítás után már aligha van.

B. M.

A nyár közepén, az uborkaszezonban hajtottak végre cégvezetői cserét a városi szemétszállításért felelős Dél-Kom Kft.-nél, és eltávolították a cégtől a baloldaliak Mayer Editet. A lépés beleillik abba a sorozatba, ami a politikai, világnézeti különbségek miatti leváltásokat, közös megegyezéseket, vagy éppen durva, személyeskedő lejáratókampányokat hozta el Pécsre Péterffy Attila baloldali polgármesterrel és az MSZP–DK-s alpolgármestereivel közösen.
A Dél-Kom volt cégvezetőjének helyére állítólag Skutnik Tibort szemelték ki. Mayer Edit tájékoztatása szerint már július végén meg is szavazták az új vezetőt, ennek nyomát azonban a hivatalos céginformációs adatbázisban nem találtuk, bár ez magyarázatható azzal is, hogy csupán technikai átfutási időre van szükség a baloldal új emberének bejegyzéséhez.

Skutnik Tibor korábban Péterffy oldalán dolgozott a Pécsi Hőerőműben, amikor ott vezérigazgatóként tevékenykedett Péterffy, így nem is meglepő, hogy rá esett a választás. Hasonló erőműves múlttal kap millión felüli fizetést középvezetőként egy meglehetősen kis létszámú cégnél, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-nél az a HR-igazgató, aki szintén dolgozott az erőműben.

Egy, a lapunk birtokába került munkaanyag szerint a Dél-Kom szervezeti struktúráját is átalakítják, Skutnik alatt még hat különböző vezető is tevékenykedhet majd. Az átalakítást a városházi forrásaink azzal magyarázták, hogy mivel a Dél-Kom összes bevétele úgy 7 milliárd forint körül alakult 2021-ben, ez már meglehetősen nagy összeg volt ahhoz, hogy a baloldali városvezetés figyelmét elkerülje. Főként úgy, hogy jövőre már a Mol lesz az, amely a hulladékgazdálkodási koncessziót elnyerve Pécsen is üzemeltetheti szemétszállítást, vagyis egy esztendeje maradt a szocialista–DK-s városvezetőknek arra, hogy kezükben tartsák a céget és annak pénzügyeit, személyzeti politikáját.

 

Jelentős fejlesztés jöhet hulladékválogatás terén
A Technológiai és Ipari Minisztérium korábban közölte, az Európai Unió 2035-ig a települési hulladék 65 százalékos újrahasznosítását írja elő, a hulladéklerakókba pedig csupán a hulladék 10 százaléka kerülhet. Ennek megfelelően a Mol fő célja az újrahasznosítás arányának és a hulladékválogatás hatékonyságának növelése lesz, valamint olyan technológiai megoldások kialakítása, amelyek még több hasznos anyag kinyerését teszik lehetővé a hulladékból. Ennek elérésére a vállalat az első tíz évben mintegy 185 milliárd forintot fordít infrastrukturális és technológiai fejlesztésekre.
Ilyen mértékű forrásbevonásra a pécsi önkormányzatnak aligha lett volna pénze, de a Dél-Komban meglévő társtulajdonos önkormányzatokkal közösen sem lett volna erre esély – jelezték még forrásaink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!