Sosem adta fel az álmait

2022.11.26. 15:49

Fekete Benjáminhoz ifjúkora óta közel áll a lovagi eszmény

Régóta dédelgetett álma vált valóra Fekete Benjáminnak, amikor hivatalosan is egy lovagrend tagjává vált. Emellett páncélkovács műhelye van, illetve saját újrajátszó csapatot vezet, akikkel néhány éve a Máré-várat népesítik be.

Mohay Réka

Fotó: zolt4nkov4cs

Fekete Benjámint sokan csak Benjamen de Noir néven ismerhetik, ugyanis az általa alapított Compagnie de Noir történelmi újrajátszó csapat vezetőjeként egy fiktív, 15. századi francia gyalogos harcos bőrébe bújt. A Máré-várral és Koch Balázs várkapitánnyal az elmúlt évben jó kapcsolatot alakítottak ki, elindították a Máré Vári Viadalok rendezvényt is, ahol évről évre megidézik a középkori harcszíntereket.

– Ennek a gyümölcsöző kapcsolatnak köszönhetően idén nyáron lezártuk a burgund-vonalat, s az újrajátszó rendezvényeinken a Máré-vár tulajdonosainak viseletét, fegyvereit mutatjuk majd be, az 1350–1400-ig tartó időszakot felidézve

 – meséli Fekete Benjámin. 

A fiatalember saját bevallása szerint kisfiú kora óta vonzódik a középkori világhoz.

– Gyerekkoromban Somogyvár mellett laktunk és az ottani egykori bencés apátsági romok és a Szent László-napok rendkívül nagy hatással voltak rám. Hetente felkerestem a romokat, sétáltam, rajzoltam, ez jelentett lelki feltöltődést – mondja, s állítja, hogy önkéntelenül is a lovagi képzés állomásait járta végig fiatalként.

– Tanultam zenélni, iparművészeti középiskolába jártam, majd mintegy lovagi iskolaként egy ideig a középkori hagyományokat életre keltő Fekete Hollók Rendje tagja is voltam – meséli. 

Dolgozott a Bikali Élménybirtokon is, először a lovagi bemutatókon, majd kovácsként – ez utóbbit azóta mesteri szintre fejlesztette, s egy önálló páncélkovács műhelyt tart fenn. Szerte az országból kap felkéréseket, illetve a saját csapata számára is ő készíti a páncélokat. – Ez a fajta művészi orientáció a munkám során is megjelenik, szeretem azt, hogy a saját ritmusomban alkothatok – állapítja meg.

A buhurt műfaját is űzi, országszerte többhelyütt mérte már össze tudását más vitézekkel. Nemrég a tatai várban rendezett látványos viadalon aratott elsöprő győzelmet. 

A közelmúltban pedig igazán különleges élményben lehetett része Fekete Benjáminnak. 

 

– Áprilisban a Visegrádi Szent György Lovagrend hivatalosan is lovaggá ütött és a tagjává fogadott. Leírhatatlan érzés volt, amikor a felszentelt karddal érintették a vállamat… Egy huszonhat éves álmom vált valóra. Tudom, közhelyesen hangzik, de mégis azt mondom, sosem szabad feladni az álmainkat, hiszen ha mindent megteszünk értük, akkor egyszer csak-csak megvalósulnak

 – fogalmazott a modernkori lovag.

– Igyekszem ehhez a címhez méltóan élni és jó lovag lenni, nyomot hagyni ebben a világban – vallja. 

Ennek jegyében néhány hete jótékonysági akciót szerveztek a Máré-várban, ahol a befolyt összeget a pécsi gyermekonkológia számára ajánlották fel. 

Hogy miért nem tett le soha a lovagi álmairól, arra Benjámin frappánsan csak ennyit mond: 

– Talán a DNS-embe van kódolva a dolog, de az biztos, hogy itt érzem igazán szabadnak magam, azt gondolom, hazaértem ebbe a közegbe. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!