Az igazság kútjából merítettek

2023.05.15. 16:40

Pénteken nyitja meg kapuit a látogatók előtt a Megállítani Szulejmánt tárlat

Május 13-án ünnepelték a Nemzeti Emlékhelyek Napját a szigetvári Zrínyi várban – amely immár hivatalosan is az Év Emlékhelye elismerésben részesült.

M. R.

A szombati nap díszlövéssel, illetve Varga Zoltán alpolgármester köszöntőjével indult, majd a várban a Zrínyi sírfedlapnál koszorúzással emlékeztek a hősökre. 

– A fedlap Vanyúr István által készített hiteles másolatnál minden évben a Nemzeti Emlékhelyek Napján tiszteletünket fejezzük ki – mondta el Salamon Ferenc várkapitány.

Ezt viselet- és fegyverbemutató követte, amely során a látogatók is belebújhattak a Zrínyi korabeli öltözetekbe, amelyekben fényképeket is készíthettek.

A vásári forgatag hangulatát a kézművesek kirakodóvására is segített megteremteni.

Az eseményre a korábbi évek Apródtáborainak résztvevői közül több fiatal is ellátogatott, akik a vár hagyományőrzőivel együtt szintén viseletben fogadták a látogatókat.

Napközis tábort több mint tíz éve rendezik meg nyaranta 1-8. osztályos gyerekeknek, mely során a A Zrínyi kultusz ápolását és a hagyományőrzést segítik elsajátítani játékos foglalkozásokkal. Tavaly az apródtábor is bekerült a helyi értéktárba.

A program során egy új ötlettel is előállt a vár csapata: az igazság kútjának keresztelt installációban egy kutat idéző tárgyat alakítottak ki és díszítettek fel. 

– Erre az alkalomra összeválogattunk több, korabeli idézetet, verseket, illetve humoros gondolatokat is, amelyeket összegöngyöltünk, s a szalaggal átkötött kis üzenetekből vihettek magukkal útravalót a látogatók – számolt be az egyik új programelemről Juhász Hajnalka, a vár animátora. 

Idén közösségi festést is tartottak, ahol a gyerekek nagyméretű papírokra együttes erővel festhettek képeket, ábrákat.

– Nagyon aranyos lett a végeredmény, öt-hat nagyméretű kép is született – számolt be a vár munkatársa.

Pénteken nyit az új kiállítás

Mint arról már korábban is hírt adtunk, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretén belül megújuló várban létrejött komplex turisztikai fejlesztésnek köszönhetően feltárul a kétszintes kazamatasor, amelyben a Megállítani Szulejmánt című interaktív tárlat mellett a földszinten kávézó, az emeleten multifunkcionális rendezvényterem nyílik. A kiállítás kurátora Pusztai Tamás, az egri vár régésze. Az új, sok élményt ígérő tárlat május 19-én, 13 órától nyitja meg kapuit a látogatók előtt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!