Mit mutat a kép?

2023.07.21. 07:00

MSZP-s háló: Péterffy a szocialisták főembere Nyőgérivel az oldalán

Elsőként jelentette be Péterffy Attila polgármester ismételt támogatását az Magyar Szocialista Párt, így ezzel megelőzte Gyurcsány Ferencet is, aki pedig többször egyeztetett már Péterffyvel. A városi önkormányzat nem is cáfolta, hogy a botrányokkal övezett Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármesterrel képzelik el a Pécs jövőjét.

Bóka Máté Ciprián

Cégvezetésekben, az önkormányzatnál sorra találták meg a helyüket Péterffy Attila és Puch László MSZP-s, szűk, belterjes pénzügyi körének tagjai, miután 2019-ben megnyerte a választást a polgármester. A kampányfőneke, az az MSZP-s Nyőgéri Lajos volt, aki a város csődbe taszító szocialista városvezetés idején is komoly szerepet vállalt, és több tízmilliárdos adósságot halmoztak fel. Péterffy hatalomba kerülése után aztán Nyőgérit egyszemélyes döntéssel, a pandémia idején fű alatt nevezte ki alpolgármesterének. Azóta is közös döntéseket hoznak meg, együtt ülnek a városvezetői pulpituson és kéz a kézben intézik az ügyeiket. 

Így kerülhetett sor arra, hogy Péterffy írta alá azokat a dokumentumokat, amelyek alapján Nyőgéri volt felesége és jelenlegi feleségének üzlettársa is kedvezményezettje lehetett a pécsi lakáskiutalásoknak, de Péterffy tudta nélkül aligha lehetne most osztályvezető.

Nyőgéri neje, s kicsi az esély arra is, hogy Péterffy nem tudott arról sem, Nyőgéri feleségének cégét néhány év alatt tizenöt milliós tanácsadói megbízással szórta meg az MSZP. Péterffy sajtóst is MSZP-s berkekből igazolt, cégvezetők, középvezetők is baloldalhoz köthetőek lettek, olyannyira erős lett az MSZP-s nyomulás, hogy ezt már saját koalíciós társaik sem tűrték, tizenkét pontos ultimátumokban erre is kitértek. Péterffy és a mögött álló MSZP-s kör viszont ragaszkodott Nyőgéri városvezetői posztjához. Nyőgéri előszobáját pedig a rendőrség már el is érte, hiszen a szegényebb sorsú családokat érintő, velük szemben elkövetett lakáskiutalásokkal kapcsolatos visszaélések kapcsán éppen Nyőgéri egyik bizalmasa, közvetlen munkatársa után „érdeklődtek" élénken a nyomozók. Tavaly nyár óta ugyanis a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyomozást folytat az önkormányzatnál.

Később pedig az is kiderült, hogy az ismét Kis-Moszkvaként emlegetett vármegyeszékhely szocialista pénzügyi érdekkörök hálójába került, ennek egyik jele volt az is, hogy a Mandulás-kemping ügyében Péterffy a Zuschlag-perben elítélttel is levelezett. Majd pedig kétes ingatlanügyletet kötött meg a baloldali koalíció segedelmével, ami miatt a rendőrség végül feljelentés után nyomozást is indított nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűncselekményének gyanújával, ami munkatársunk oknyomozó írásait is figyelembe véve történt meg. A „demokráciát", a papíron a „közbeszéd megtisztítását" hirdető Péterffy-csapat például e miatt is szinte hetente személyeskedő, lejárató közleményekkel próbálja elhallgattatni kollégánkat, vagy éppen a családját támadni.

Ugyanezt az eszközt vetették be legutóbb is, miután megírtuk, hogy a Nyőgéri körüli botrányok után Péterffy ragaszkodik Nyőgérihez, emiatt pedig a Péterffy-Nyőgéri tandem még sokáig a pécsiekkel maradhat. Az önkormányzat pamfletszerű, nem objektív közleményében hosszan igyekezett – meglehetősen furcsán – magyarázkodni, még felháborodást is színlelni, de érdemben nem cáfolták ezúttal sem lapunkat, sőt ezzel megerősítették információinkat. Az is egyértelművé vált, hogy Péterffyék ismételten arra készülnek, hogy a független politikus álarcát vegyék fel, mert az MSZP mint jelölőszervezet a kampányban inkább a politikai racionalitást tekintve inkább hátránynak, mint előnynek számít a szocialisták elmúlt évekbeli lejtmenetét látva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!