Bama.hu videó

2023.08.10. 17:36

Harmincegy települést véd a kiépített védvonal a déli határfolyó mentén (galéria és videó)

Pénteken hajnalban tetőzik a Dráva , a folyó csütörtök délután még mindig áradásban volt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője tartós árvízre számít.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Sorra álltak meg csütörtökön az emberek a drávaszabolcsi hídon, hogy megnézzék, mi mindent borított már be a víz. Az elmúlt hét utolsó napjaiban olyan özönvízszerű esőzések történtek Európa több országában, nyugati-délnyugati szomszédainknál, amely nagyon komoly károkat okozott, és a Dráva áradását is eredményezte. A folyó vízszintje még mindig emelkedik, az árvízvédelmi készültségről csütörtökön délután dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára jelenlétében dr. Horváth Zoltán főispán, a Baranya Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke, Láng István, az Országos Vízügyi Igazgatóság főigazgatója (OVF) és Nagy Csaba országgyűlési képviselő tájékoztatta a sajtó munkatársait. 

Láng István elmondta, bár nyugodtnak tűnnek a körülmények, rekord árvízről van szó: a Dráva vízszintje Őrtilosnál már megdöntötte az eddigi legnagyobb, 1972-ben mértet. Szentborbásnál csak most volt az apadásnak az első jele, és várható, hogy Drávaszabolcsnál is ki fog alakulni az a vízszint, amely tetőzésben meg fogja közelíteni – vagy meg is haladja – az 1972-es szintet.

A szakember kiemelte, a 2014-es Mura áradásnál szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a vízügyi igazgatóságok szakemberei a katasztrófavédelem munkatársaival, társszervezetekkel és az önkéntesek segítségével a védvonalakat most körülbelül negyed annyi idő alatt építették ki, mint akkor. Kiemelte: a védvonal 31 települést véd. 

Dr. György István államtitkár elmondta, az özönvízszerű esőzéseknek további következményei lesznek, de a vízügyi igazgatóságok felkészültek arra, hogy az árvízi védekezésben a megfelelő reakciókat azonnal életbe léptessék, és az elmúlt napokban kiválóan helytálltak. A főispánokkal az elmúlt napokban folyamatosan kapcsolatban állt, és óráról órára tájékozódott az aktuális helyzetről. 

Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke Nagy Csaba országgyűlési képviselővel a napokban a helyszínen tekintette meg a vízügyi igazgatóság munkáját, és az árvízvédelemhez kapcsolódó technikai beavatkozásokat. S mint elhangzott, a Baranya Vármegyei Védelmi Bizottság összehívására nem volt szükség (s így a fővárosi védelmi bizottságéra sem). Erre akkor kerül sor, amikor több szervezetnek az összehangolt, koordinált együttműködését kell segíteni. A védvonal kiépítését a vízügyi igazgatóság a katasztrófavédelemmel, a településekkel és a rendőrséggel együtt, helyi szintű feladatellátásban kiválóan meg tudta oldani. 

Önkéntesek is segítettek

A jelenlévő vezetők megköszönték a munkát mindazoknak, akik segítették a védekezést, Nagy Csaba kiemelten köszönetet mondott a civil önkénteseknek is, akik homokzsákok megtöltésével és pakolásával segítették a szakemberek által koordinált munkát, hiszen több százan érkeztek a környező településekről, többek között Adorjásról, Baranyahídvégről, Cúnról, Piskóról és Vejtiről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!