Mindenki imádja

2023.09.27. 17:00

A Ferihegyi reptéren kalandozik a pécsi emeletes busz

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

A Volánbusz idén is részt vesz a szeptember 30 – október 1. között Ferihegyen megrendezett Ikarus-rajongók találkozóján tíz retróbusszal. Az igazi fanok a kiállított járműveinkkel utazhatnak is, többek között az Ikarus 556-os emeletes buszon. 

Az úgynevezett „Bikarusz” 1969 és 1976 között Pécsen közlekedett, mikor a járművet leselejtezték. A busz a balatonvilágosi Volán-üdülőbe szállították, ahol 1982-ig presszóként működött. Onnan később egy magángyűjtőhöz került, majd a Volánbusz visszavárásolta. A társaság értékmentési programjának az egyik legjelentősebb állomása volt a MÁVAUT Ikarus 556 típusú autóbusz felújítása, melyre mintegy 15 ezer munkaórát fordítottak és egy 40 évig a szabad ég alatt rozsdás járműből sikerült egy csodálatos buszt újjávarázsolni. A karosszéria felújítása Zalaegerszegen történt, az ülések kárpitozását a Volán-társaság pécsi szakemberei végezték el. Az Ikarus 556-os tavaly ősszel az Oltimer Club Pécs jóvoltából Pécsre érkezett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!