Nem számoltak el a pénzzel

2023.09.13. 20:00

Csak cikkünk után mozdult meg a városvezetés

A szocialista-DK-s városvezetés gyűjtést is szervezett az emléktáblához, de hallgatnak arról, hogy végül mennyi jött össze arra, hogy a Kórház téren a mindenki számára kedves virágárusnak emléktáblát avassanak. Lapunk cikkei után legalább helyrehozták a homlokzatot a tábla mögött.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Rendkívül lehangolónak és méltatlannak nevezték a pécsiek azt, hogy Péterffy Attila pécsi baloldali polgármester úgy avatta fel a mindenkinek kedves virágárus, Jandó László Kórház téri emléktábláját, hogy még a tábla elhelyezésekor keletkezett port sem söpörték össze az avatás előtt, a homlokzaton pedig a kopott, málló vakolatot sem javították ki. Az igénytelen körülményekre még a városi önkormányzat házi propagandalapjának olvasói is felhívták a figyelmet, de számos pécsi tette szóvá a polgármesteri avatást. Éppen a fentiek miatt az önkormányzatnál, a Biokom NKft.-nél, valamint a Pécsi Közterület-Felügyeletnél is érdeklődtünk, hogy kinek lett volna feladata felsöpörni a koszt az avatás előtt legalább, vagy rendbe tenni a homlokzatot, de a szocialista-DK-s önkormányzat nem válaszolt.

Annak tükrében pedig még inkább különösek a történések, hogy a baloldali városvezetés elvileg nem is saját forrásból, hanem egy közadakozásból helyezte el az emléktáblát. Ezzel kapcsolatban tavaly kaptunk utoljára információt arról, hogy hol tart a gyűjtés. Akkor azt közölték, hogy az erre a célra „létrehozott folyószámlára mindeddig valamivel több mint 300 ezer forint érkezett”.

Az azóta eltelt egy esztendőben nyilván még a pécsiek tovább áldoztak a nemes célra, így félmillió forint is összejöhetett. Ebből az összegből Péterffyék pedig egy nagyjából fél négyzetméteres kőtáblát vásároltak, és arra faragtatták ki az emlékező szöveget. Csakhogy azóta sem számoltak el, hogy pontosan mire ment el a gyűjtésből származó pénz.

Miután lapunk megírta, hogy milyen méltatlan körülmények között helyezték el az emléktáblát Péterffyék, és hogy pár tízezer forintos költség lett volna rendbe tenni a homlokzatot az avatás előtt, az önkormányzat mégiscsak megmozdult, s mostanra lefestette a falat is.

A Dunántúli Napló ugyanakkor utánajárt annak is, hogy a Gyurcsány Ferenccel együttműködő Péterffy által felavatott emléktábla milyen összegbe kerülhetett. Egy pécsi kőfaragóktól megtudtuk, hogy anyagtól és a felirat hosszától függően egy fél négyzetméteres tábla nagyjából 200 ezer forinttól kezdődik, de a nagyon fekete gránitlap 300 ezer forintba kerülhet.

Gazban temették el Debreczeni Lászlót

Beszámoltunk arról is, hogy az egyik közgyűlésen Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arról beszélt, tavaly a pécsi köztemetőben térdig érő gazban temették el Debreczeni Lászlót, ’56-os pécsi hőst, és ezért ő szégyellte magát a Biokom helyett. Nemrég pedig a fideszes frakcióvezető vezetésével tették rendbe a kommunista rezsim által bebörtönzött Kovács Béla kisgazda politikus szülőházának környékét, mert az MSZP–DK-s önkormányzat és cégei ezt nem tették meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!