Az utak a jövőbe vezetnek

2023.09.30. 17:30

Újabb hat kilométernyi útszakasz újult meg a siklósi szőlőhegyen

Pályázati támogatásból és önkormányzati önerőből mintegy 6 kilométer hosszan újultak meg a siklósi szőlőhegy újtai.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs.K.

 A beruházás jelentőségéről Riegl Gábor polgármester, Nagy Csaba országgyűlési képviselő és Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a Zuhánya-dűlőben beszélt az átadón.

A hegyi utak felújítását körülbelül 20 éve várják, illetve várták a siklósi gazdák, pincetulajdonosok, és az időközben a hegyre kiköltöző siklósi lakosok. Riegl Gábor, Siklós polgármestere elmondta, ez a programelem beékelődött a város fejlesztési elképzeléseibe is. 2019-ben döntötte el a városvezetés, hogy a külterületi elhagyatott részekre, illetve a hegyre nagyobb hangsúlyt fog fektetni. 

Fotó: Zs. K. 

– 2020-ban, még a város önerejéből előteremtettünk közel 60 millió forintnyi forrást, melynek köszönhetően meg tudott újulni öt kilométernyi útszakasz a hegyen. Ezután a Vidékfejlesztési Program sikeres pályázatának köszönhetően közel 200 millió forintos támogatást nyertünk, melyhez tíz millió forint önerőt biztosítottunk – mondta. A projekt keretében hét szakaszon mintegy hat kilométer hosszan tudták a hegyi utakat stabilizálni. Mint elhangzott, a beruházás műszaki tartalmában is kihívás volt, hiszen egy olyan területről van szó, ahol óriásiak a szintkülönbségek, és vannak olyan szakaszok, ahol a hagyományos kavicsozás, zúzalékolás és tömörítés nem hozta meg az elvárt eredményt. A most alkalmazott georácsos stabilizálástól, rögzítéstől azt remélik, hogy ez egy hosszan tartó lesz.  

Riegl Gábor kiemelte, míg az elmúlt évtizedekben átlagosan évente 10 millió forintot áldozott a korábbi városvezetés a hegyi utakra, addig az elmúlt három év mérlege a pályázati támogatással és az önkormányzati önerővel csaknem 260 millió forint, melyből 11 kilométernyi útszakasz helyreállítása történt meg. 

– A város nem engedte el azt a koncepciót, hogy a hegyi utak, illetve önmagának a hegy fejlesztésében előrelépjen. Köszönöm a hegyközség és a borút együttműködését, valamint a pályázatban résztvevők munkáját – fogalmazott. A jövőre vetítve arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a következő lépés a hegy életében az a kerékpárútépítés lesz, amely a máriagyűdi településrészt (a máriagyűdi körforgalmat) és a Vokányba vezető útszakaszt (körforgalomig) fogja összekötni a hegy lábánál. Erre a közel három kilométeres kerékpárút szakaszra a támogatást már elnyerték, és bíznak benne, hogy a kivitelezés is megkezdődhet még ebben az évben.

Nagy Csaba országgyűlési képviselő gratulált a városvezetőnek, hogy az önkormányzat a saját pénzéből elindította az útfelújítási programjának első ütemét, és ahhoz is, hogy a járványhelyzet, és az azóta az önkormányzatokat (is) sújtó gazdasági nehézségek ellenére elő tudta teremteni a pályázat önerejét. 

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, a külterületi utak felújítását pályázatok útján 1700 településen támogatták, 172 milliárd forint értékben. 

– Nagy örömünkre szolgál, hogy Riegl Gábor polgármester úr minden olyan pályázatot megtalál, és lehetőség szerint sikeresen meg is nyer, ami a siklósiaknak szükséges. Azt gondolom, hogy rendkívül fontos, hogy a polgármester úr közvetítse a siklósiak álmait a kormány felé, hiszen mi is akkor tudjuk támogatni, ha ezek a kérések eljutnak hozzánk. Hiszünk abban, hogy ezek az utak a jövőbe vezetnek – mondta az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!