Hiánypótló terv Pécs szívében

2024.04.21. 16:40

Kultúrkertté változtatná a Barbakánt Kővári János és Marsalkó Péter

Pécs egykor szebb napokat látott, ám ígéretes helyszínén alakulhat ki kultúrkert a jobboldali képviselők munkájának köszönhetően. Kővári János a Barbakán kert felújítását saját képviselői keretéből valósítja meg, Marsalkó Péter pedig a tervek szerint továbbvinné az ötletet, kultúrkertet hozva létre a belvárosi, történelmi helyszínen.

Mohay Réka

Mint azt Kővári János lapunknak elmondta, a körzeti képviselőknek járó keretéből, mely a Biokommal elvégeztethető munkálatokra ad lehetőséget, elindította a Barbakán kert déli oldalának felújítását, az erősen megrongálódott, graffitikkel csúfított kerítés rendbetételét.

– A műemlékvédelem elfogadta az elképzelést, a minap pedig a közgyűlés is jóváhagyta a keret felhasználását, melyben hangsúlyos szerepet kap a Barbakán-kert kerítésének felújítása. Innentől már a Biokomon múlik, mikorra ütemezi az idei évben a feladatot – mondta Kővári János. Az tehát biztos, hogy a külső felújítás a képviselő munkájának köszönhetően idén el fog indulni.

 

Az ötlet azonban itt nem áll meg.

 

Művészeti paradicsom lehetne a Pannónia Kultúrkert a Barbakánnál

 

Kővári elmondta, terveik szerint Pannónia Kultúrkert néven hoznának létre belvárosi kulturális, művészeti paradicsomot a Barbakán-kertben. 

– A felújításnak akkor van valódi haszna, ha újra megtöltjük a kertet élettel, olyan funkcióval, ami a közösség számára értéket teremt, s a méltatlanul elhanyagolt helyszín ismét szeretetté, üde belvárosi színfolttá válhat. A kertet Janus szobra mellett akár további szobrokkal, alkotásokkal és programokkal tölthetnénk meg. Az ehhez szükséges további látványterv is elkészült már – szögezte le Kővári János.

 

A jobboldal belvárosi képviselőjelöltjeként idén Marsalkó Péter indul, így a kultúrkert funkció megvalósítása, ha nyer a választáson, az ő feladata lesz: a jelölt már számos ötlettel készül.

– A Pannónia Kultúrkert kiállítóhellyé is válhatna: az egyetem művészeti karának hallgatóinak, a városban alkotó művészeknek teret adhatna. Szoborkiállítást tudnánk itt a munkáikból létrehozni, de a modern technológiáknak köszönhetően akár a falakon is helyt kaphatnának festmények, fényképek, képzőművészeti alkotások – hangsúlyozta Marsalkó Péter, belvárosi képviselőjelölt.

– Hiánypótló lenne továbbá a Barbakánnál egy jazz-udvar létrehozása, ahol más zenei műfajok, feltörekvő művészek, hallgatók is adhatnának koncerteket. De a helyszín alkalmas lenne balettosok, táncosok bemutatóira, költészeti felolvasóestek, színjátszók bemutatkozására egyaránt. Mindezt össze lehetne egyeztetni a Zsolnay Negyed programjaival is, újabb, a város szívében elhelyezkedő, hangulatos helyszínnel gazdagítva Pécset – fejtette ki elképzeléseit Marsalkó Péter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!