Baranyai írók új könyvei a karácsonyfa alatt

2022.12.11. 15:03

Drámák, versek, prózai művek, leporolt mecseki szénbányász emlékek

Ismerősöm meséli, hogy egész családja kiemelten kezeli a pécsi és a megyei kultúrértékeket.

M. B. E.

Szatyor Győző

Például karácsonyra rendszerint pécsi-baranyai alkotók új munkáival ajándékozzák meg egymást a családtagok. Nos, nem könnyű ilyen válogatott újdonságokat találni, de például a Pro Pannonia Könyvkiadó a segítségünkre lehet. A döntően baranyai írók munkáit megjelentető kiadó ezúttal is készített egy friss listát idei újdonságaiból, és a kínálatban hét új könyv is ebben az esztendőben, s több kifejezetten most, év végén született meg. 

Kezdjük rögtön a kiadó vezetőjének, Szirtes Gábor író, irodalomtörténésznek a könyvével. Jelenben a múlt a címe és ez a  tizedik kötete, mely esszéket, tanulmányokat tartalmaz olyan neves pécsi írókról, akik a magyar irodalomban kiemelkedő szerepet töltöttek be: többek között Rajnai Lászlóról, Várkonyi Nándorról, Csorba Győzőről, Weöres Sándorról, Takáts Gyuláról és Tüskés Tiborról. 

Megjelent Sárosi István, az orvos-író drámakötete is, Margit királyné Magyarország szülötte, Skócia szentje  címmel, sőt, a baranyai (Réka-vári) születésű híres királyné története mellett több új dráma is helyet kapott a kötetben, és az író két drámájának angol nyelvű változata (Queen Margaret Christian dramas) ugyancsak elérhető. 

A mecseki bányászéletet két családtörténeti mű is felidézi, Dr. Szirtes László: Történetem családtörténeti keretben és Szirtes Béla: Bányászélet - Egy pécsi bányászdinasztia a 19-21. században címmel. G. Tóth Károlynak, a Kodály Zoltán Gimnázium korábbi magyar tanárának újdonságát (kilencedik könyvét) Majdnem minden címmel részletesebben is bemutatjuk e hét csütörtökön megjelenő nyugdíjasoknak készülő oldalunkon. 

Kapható a bogdásai Szatyor Győző Kós Károly díjas faműves szobrász, grafikus új könyve is Népi építészet, faépítészet címmel, 400 rajzzal és 10 fotóval illusztrálva. 

A könyvek elérhetők a könyvesboltokban, a kiadónál viszont kedvezményesen rendelhetők, vásárolhatók meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában