A Dóm téren Lázár János mond beszédet

2023.03.14. 07:01

Március 15: lovas huszárok is felvonulnak a pécsi ünnepségen

Baranya szinte valamennyi településén tartanak ünnepi rendezvényeket az 1848-as forradalomra emlékezve. Az alábbi összeállításban a legjelentősebb baranyai eseményeket gyűjtöttük egy csokorba.

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Március 15-én Pécsett a pécsi városháza által szervezett városi ünnepi programokat a 48-as téren és a Kossuth téren tartják. Szerdán 15.30-tól gyülekeznek a lovas huszárok a 48-as téren, majd 15.45-kor elhangzik Vörösmarty Mihály: Országháza című verse, és elindul a felvonulás a Rákóczi úton a Kossuth térre. A Kossuth téren 16.00-kor ünnepi beszédet mond Péterffy Attila, Pécs város polgármestere, majd a Sziniminisz Színjátszó Társulat előadása következik. Öt órakor kezdődik a Fonogram-díjas Cimbaliband koncertje, majd a városi ünnepséget este 18.30-tól a Balkán Fanatik koncertje zárja. 

Pécsen egy másik nagyobb rendezvény is lesz, melynek a fővédnöke Őri László, a Baranya vármegye közgyűlésének elnöke és Hoppál Péter miniszteri biztos. A március 15-ei 11 órakor kezdődő megemlékezésen a Dóm téren beszédet mond Lázár János építési és közlekedési miniszter. A rendezvényen fellép a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves zenés színész­osztály hallgatói, illetve Rudán Joe és a Mecsek Néptáncegyüttes. 

Komlón március 15-én délelőtt 9.30-kor a Kossuth-emlékhelyen koszorúzással veszi kezdetét a megemlékezés, utána 10 órakor a Közösségek Házában ünnepi beszédet mond Polics József polgármester. Szigetváron március 15-én délelőtt 10 órakor a Kossuth téren, Siklóson szerdán 10 órakor a siklósi várudvarba várják a megemlékezőket, ahol beszédet mond Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára. Sásdon március 14-én délután öt órakor tartják a megemlékezést a sásdi általános iskola aulájában, ahol az iskola 5. évfolyamos tanulói adnak műsort. Mágocson szintén a helyi általános iskola biztosítja az ünnepségre a helyszínt, ahol március 14-én a diákok 14 órakor kezdődő műsora után 15.30-kor tartják meg Mágocs város megemlékezését.

Beleharaphatunk a Kossuth-kiflibe

Március 15-én egész nap kellemes és izgalmas programokkal várják a kicsiket és nagyokat a Pécsbányatelepi Közösségi Házban. 11.30-tól Kossuth-kifli-kóstolóval kezdődik a nap, a finomságot a Pécsbányai Sütő-Főző Klub készíti. Közben a János vitéz rajzfilm vetítése lesz, illetve délután kézműves foglalkozás és mesejáték várja a gyerekeket. Délután öt órakor „Nyiladozás” fotókiállítás, majd este hat órától a „Café climt” egy kávéház a széteső Osztrák–Magyar Monarchiában előadás lesz látható. 

A Pécshez közeli Kozármislenyben a Március 15. téren szerdán, március 15-én, 11 órától a Vivat Bacchus és a Józsa Gergely Néptánccsoport lép fel. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában