Arisztokraták honfoglalása

2023.05.22. 08:40

Erdélyről szóló könyvbemutatót tartanak Pécsen

Csinta Samu Erdély újranemesítői II. – Arisztokraták honfoglalása című könyvét mutatják be május 22-én délután 6 órakor a Művészetek és Irodalom Házában.

Cz. E.

Forrás: PMH

Az elmúlt harminc esztendő egyik legizgalmasabb kérdésével foglalkozik a Heti Válasz Kiadó gondozásában megjelent, tíz erdélyi főnemesi család túlélésével, visszatérésnek körülményeivel és perspektíváival foglalkozó Erdély újranemesítői II. – Arisztokraták honfoglalása nevet viselő kötetek. 

A könyvekben a Kálnoky, a Bethlen, az uzoni Mikes, a Teleki, a Haller, az Apor, a Kemény, a Bánffy, a Csávossy és a Barcsay család 20-21. századi története révén rajzolódik ki a huszadik századi magyar és erdélyi történelem néhány meghatározó mozzanata.  A romániai rendszerváltást követő visszaszolgáltatások nyomán Erdélyben több arisztokrata család leszármazottja jelenik meg, és foglalja el, lakja be életvitelszerűen és felelősen az ősi birtokot, amely által az erdélyi magyar társadalom szerves részeivé válnak. A leszármazottak restaurálnak, építkeznek, amely által bennük is épül egy talán soha nem létező, vagy romossá pusztított önazonosság-tudat. Ez az újranemesítés, a leszármazottak csatája élő, szinte naponta változó folyamat. A két könyvben történelem, magyarságtörténet, magyar kultúrtörténet elevenedik meg embertörténetek jótékony segítségével. 

A szerző beszélgetőtársa Havasi János lesz. Az esemény pedig ingyenesen látogatható.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában