Mesterfokon szól a zene

2023.10.05. 11:30

Orgona kísér cselló világsztárt, szimfonikusokat és jazzbandát is

Rögtön egy nagyágyú lesz e hétvégén a szólista, de az orgona-hangszerszóló párosítású Angster-bérlet tartogat még jó néhány meglepetést a pécsi bazilikában. Jövő kedden pedig a Kodály Központban indul a Filharmonia Magyarország Mesterbérlete, melyben az ország két kiemelkedő topzenekara, a Nemzeti Filharmonikusok és a Budapesti Fesztiválzenekar kétszer-kétszer szerepel.

Mészáros B. Endre

Orgonazene hegedűvel, bármilyen más vonós vagy fúvós hangszerrel, olykor folk- és jazzmuzsikusokat bevonva – ilyen kuriózum koncerteket Szamosi Szabolcs, a pécsi bazilika orgonaművészeként talált ki, és az országban máig városunkban zajlik a legtöbb efféle hangverseny. Mi több (Angster) bérlet indul belőlük minden esztendőben. Idén egy olasz orgonista indította a sorozatot a ZeneSzüret Fesztivál keretében, de a magyar sztárok csak most következnek. Méghozzá pénteken 19.30-kor (minden bazilikás hangverseny a sorozatban ekkor kezdődik) az ötletgazda Szamosi Szabolccsal – igaz már a bérletszervező Filharmónia Magyarország vezetőjeként ül le a billentyűkhöz.

A pénteki hangverseny igazi ínyencség lesz, mert a szólista a világ top öt gordonkaművésze közé tartozó pécsi származású, de Németországban élő Várdai István lesz. Ez a páros már többször nekiveselkedett a közös játéknak, de egy koncert a pandémia miatt, egy másik a székesegyház előrehozott felújítása miatt maradt el. Így együtt tehát e hétvégén debütálnak (érdekesség, hogy Szamosi Szabolcs egyetemistaként orgonán még Várdai István édesapjának kórusát is kísérte) és az est műsorába előkeresték a zeneirodalom csellóra és orgonára írt gyöngyszemeit. Például bemutatják azt a darabot, amit Koloss István, a Szent István Bazilika egykori orgonaművésze alkotott, s gordonkaművész lányával adott több alkalommal elő, továbbá Elgartól és Lisznyay Szabó Gábortól is felcsendül egy kompozíció. A Bartók rádió egyébként felveszi a programot, mert olyan ritka darabok szólalnak meg, melyekről nincsenek stúdiófelvételek.

December 27-én jön a következő koncert, amikor a Pannonhalmi Bencés Apátság orgonaművésze, Kiss Zsolt érkezik a Four Bones harsonakvartettel, és az ünnepi időben zajló zenés est külön látványossága lesz Végh Lajos homokanimációja. A 2024 áprilisára és májusára áthúzódó két bérletes hangverseny pedig abban különleges, hogy az amúgy szimfonikus hangzást pótló orgona Kovács Szilárd Ferenc, a bazilika művésze előadásában szólal meg, méghozzá egy nagyzenekarral, a Szegedi Szimfonikusokkal. Végül az Egyházzenei Fesztivál keretében a Budapest Jazz Orchestra fog orgonakísérettel játszani

Ez lesz a csúcs

Jövő kedden indul a Mesterbérlet is a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, az együttest pedig új vezetője, Vashegyi György vezényli. A szólót családi párostól hallhatjuk, a férj és feleség Kelemen Barnabás hegedű- és Kokas Katalin brácsaművésztől. Novemberben ugyancsak a Nemzeti Filharmonikusok a Nemzeti Énakkarral és neves szólóénekesekkel valamint Verdi Requiemjével jön, míg decemberben a világ legjobb Rahmanyinov előadója, Olga Kern a 3. zongoraversenyt játssza a Concerto Budapesttel. Januárban és áprilisban a Budapest Fesztiválzenekar világsztár karmesterekkel érkezik, márciusban a közkedvelt barokk csapat, az Orfeo Zenekar és a Purcell kórus Bach János passióját mutatja be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában