Kosárlabda

2021.09.15. 18:36

Európai szintű létesítményben járt Dávid Kornél

Az első magyar kosárlabdázó, aki pályára lépett az NBA-ben, és az első magyar, aki hivatalosan részese lett egy NBA-bajnoki címnek, Dávid Kornél látogatott a Rátgéber Akadémiára, ahol több száz fiatal meríthetett motivációt a Chicago Bullsot is megjáró sportoló szavaiból.

Móga Richárd

Fotó: L. P.

Tehetséges, fiatal kosárlabdázókkal teli lelátó várta a 127-szeres magyar válogatott kosárlabda játékost. A jelenleg is a Milwaukee Bucks első helyének nemzetközi játékosmegfigyelőként tevékenykedő Dávid Kornél betekintést nyerhetett az Akadémia működésébe, arra a kérdésre pedig, hogy mi a véleménye a létesítményről, viccesen rávágta: „nem rossz.”

A világ legjelentősebb bajnokságát is megjáró kosárlabdázó az akadémia megnyitóján már szemügyre vehette az alakulóban lévő létesítményt és már akkor tudta, hogy valami különleges dolog van kialakulóban.

– Már akkor láttam, és éreztem, hogy itt valami különleges dolgok történhetnek. Ez pedig meg is valósult, hiszen mint a szakma, mint pedig a gyerekek belakták ezt az Európa szintű objektumot. Ez egyedülálló az országban, és öröm ezt látni kosarasként, hogy ilyen lehetőségeik vannak a játékosoknak – fejezte ki örömét Dávid Kornél.

Számos egyesületben megmutathatta magát a magyar játékos, azonban előadása során mégis a Chicago Bulls-os élményeiről beszélt a legtöbbet. Mikor elhangzott Michael Jordan neve, mindenki azonnal felkapta a fejét és még nagyobb áhítattal figyelt. Elmondta róla Dávid Kornél, hogy mitől volt ő különb mindenkinél.

– Egyszerű volt a titka. Mindenben az első akart lenni. Legyen szó egy dobó vagy éppen futóversenyről. Az edzések alkalmával ő érkezett elsőként, és ő távozott utoljára. Szabadidejében pedig videókat elemzett, hogy hogyan tudna még jobb lenni – Jordan teljesítményével motiválta a fiatalokat Dávid Kornél.

Szélsőségként szembe állította Dennis Rodmant, akit igazi „őrültnek” nevezett a magyar kosaras, azonban azt nem vitatta, hogy mindent megtett mindig az aktuális csapatáért.

A gyerekek kérdéseire is válaszolt a magyar szakember, akitől megtudtuk, hogy előadásai előtt még mindig izgul, imád együtt dolgozni Antetokunmpoval, továbbá célja, hogy minél tovább bent maradhasson a legmagasabb szintű kosárlabdázás világában.

Nagykanizsáról az NBA-ig

A Zala megyében született Dávid Kornél a Budapesti Honvéd és az Albacomp után 1999-ben a Chicago Bullshoz szerződött. Élete legszebb élményei kötik oda, még úgyis, hogy csupán egy esztendőt töltött ott, majd Cleveland Cavalierst és féléves albacompos időszakot követően a Toronto Raptors csapatát erősítette. Ezután 2001 februárjától a Detroit Pistons következett. Az ezidáig egyetlen magyar sportoló 109 NBA meccsen 11 alkalommal volt kezdő, és átlagban 5 pontot dobott. Az amerikai időszakot követően megfordult francia, spanyol és litván együttesnél is. Azóta bekerült a a magyar kosárlabdázás halhatatlan játékosai közé, jelenleg pedig a Milwaukee Bucks játékosmegfigyelője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában