Fejlődnek

2022.07.28. 12:27

A legjobb edzőket nevelnék ki a PTE és a NEKA együtt

A Pécsi Tudományegyetem és a Nemzeti Kézilabda Akadémia együttműködési megállapodást írt alá, a sport- és egészségtudományi, azon belül kézilabda sportágra vonatkozó kutatások területén történő együttműködésről.

Fotó: Laufer László

A PTE Egészségtudományi kara, s a Nemzeti Kézilabda Akadémia egymást segítve fejlődik tovább a szakember képzés, a sporttudomány és annak gyakorlati alkalmazása terén.

– A Pécsi Tudományegyetem a sport területén a legfontosabb egyetem a TF után – kezdte dr. Miseta Attila rektor megerősítve mondandóját azzal, hogy tanulóik a közelmúltban asztaliteniszben, dzsúdóban is sikeresen szerepeltek, s a sárkányhajósaik is világbajnokok lettek. – Az élsportokon túl is igyekszünk nagy figyelmet fordítani arra, hogy a dolgozóink és hallgatóink egyaránt jussanak olyan lehetőségekhez, hogy kiélhessék sportolási aktivitásaikat. Illetve egy kis jótékony pressziót is gyakorlunk utóbbi csoportra.

Hozzátette, kézilabdában van még a városban fejlődni való, de a peremfeltételek javulni fognak. Majd kitért arra, a sport egyre inkább tudomány is. Az egészségi állapot felmérése, annak erősítése elengedhetetlen a tisztes eredmények eléréséhez. A PTE pedig ezen a téren is fejlődik, épp ezért üdvözölte az új együttműködést.

– Ha megnézzük, a sporttudomány, a képzések, milyen irányban fejlődtek nálunk az Egészségtudományi karon, akkor látjuk az elmúlt egy év új lehetőségeit – csatlakozott az előtte szólóhoz dr. Ács Pongrácz a kar dékánja, a PEAC elnöke. – Két új mesterképzést tudtunk akkreditálni, az egyik a szakedző mester képzés, amely Pécsen kívül csak a Testnevelési Egyetemen van még. A másik a humán kineziológus mester képzés, amit szintén a TF-fel együttműködve valósítjuk meg.

Kiejelentette, nem középszerű szakembereket akarnak képezni, hanem a legkiválóbbakat akarják elindítani az útjukon. Épp ezért működnek együtt például a NEKA-val, mert most ott dolgoznak a legjobbak, illetve olyan eszközök, módszerek láthatók ott, amelyeket a hallgatók legfeljebb az amerikai tankönyvekben láthatnak.

– Amikor a NEKA 8-9 évvel ezelőtt elindult, akkor azt a célt fogalmaztuk meg, hogy az utánpótlásban 14-15 éves korosztálynak újfajta képzést valósítsunk meg, ami paradigma váltást is képviselt – üdvözölte az együttműködést Mocsai Tamás a Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány ügyvezetője. – A létesítményeink kimagasló állapotba kerültek, rendkívüli eszközparkunk van, nagyon erős szakember állományunk. Nekem olyanokra van szükségem, akik a legfrissebb, modern metódusokat ismerik. A NEKA az a helyszín, ahol a gyakorlatot meg tudjuk mutatni, ami vár rájuk.

Hozzátette, azok az idők már elmúltak, amikor az edző szemteszttel állapította meg, ki alkalmas az edzésre, játékra. Ma már profi mérések nélkül nem lehet senki sikeres a versenysportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában