Postabontás

2023.05.03. 08:04

Nagyon hiányzik a 44-es busz és hiányoznak a parkolók is - panaszolja olvasónk

Dunántúli Napló

Automatikusan generált description

Fotó: AS

Annak idején, amikor 2011 decemberének első napjaiban 44-es számmal a belváros jó néhány fontos pontját érintő autóbusz-körjáratot indítottak a vasútállomástól a vasútállomásig, sokan megörültünk a már régóta várt és a Mikulás-napra „begurult” ajándéknak. Több mint egy évtizeden át jó szolgálatot tett a belvárosban tanuló diákoknak, az itt élő idős embereknek és az autóval nem rendelkező lakosoknak úti céljuk – szakorvosi rendelők, iskola, múzeumok, vásárcsarnok, üzletek, vasúti és buszpályaudvar stb. – elérésében. Aztán eljött a 2023-as esztendő. 

Az év elején előbb ideiglenes leállásról tájékoztató sorok jelentek meg a buszmegállók oszlopain. Aztán eltávolították a kiírt információt, sőt vagy leszerelték, vagy fekete fóliával vonták be az „autóbusz”-feliratú táblákat. Majd megindult a „szóbeszéd”: nincs elég buszvezető, kihasználatlanok a járatok stb. Naponta érezzük, szenvedjük a járat hiányát. 

Egykori utasainak nagyon hiányzik a 44-es! Ezt nemcsak a magam nevében mondhatom, hiszen közvetlen környezetemben is többen tették szóvá ennek a buszjáratnak a hiányát. 

Mi lehetne a megoldás? Talán az, hogy egy vagy két kisbusz (nagyobb mikrobusz) forgalomba állításával enyhíthetnének a problémán! Van ilyen gyakorlat más szűk utcájú történelmi városokban is. Jobb lenne a parkolás szempontjából is. 

Ugyanis annak idején – pontosan az arra járó buszok viszonylag nagy helyigényére hivatkozva – alaposan megkurtították a gépkocsibejáró nélküli házakban lakó belvárosi autótulajdonosok Mária utcai gépkocsiparkolási lehetőségeit. 

Néhány hét óta az említett körzetben tovább korlátozzák a gyalogosokat és a parkolni szándékozókat: a már korábban palánkkal elzárt járda bójákkal, szalagkorláttal védett sávval bővült az egykori Bóbita Bábszínház mindkét oldalán húsz-húsz méteren. Emiatt újabb tíz-tizenkét kocsi parkolási lehetősége szűnt meg. Pedig az elkövetkező három-négy hónapban a környéken folyó gázvezeték-felújítási munkálatok miatt nagy szükség lenne rá! 
Bízzunk abban, hogy elgondolkodnak a döntéshozók a fentieken, és gyorsan intézkednek a felvetett közlekedési és parkolási gondok bölcs és észszerű orvoslása érdekében! Hálásak lesznek érte a diákok, a vásárcsarnokból, a bevásárlóközpontokból csomagjaikkal haza igyekvő idős emberek, a tömegközlekedési csomópontokba vagy onnan haza igyekvők, a parkolóhelyet kereső autósok és más érintettek. 

V. J. 
 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! 

A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!