Inkább védekezzünk: mindenkinek vannak jól bevált receptjei

Rajnai-Zsíros Krisztina

A forgalmasabb helyeken egyre több embert látni ismét maszkban. Míg korábban furcsán tekinthettünk a viselőjükre, ma már el kell ismernünk, és el kell fogadnunk, hogy ez egy teljesen természetes dolog. A járványos időszak közepén járunk, és meg kell értenünk, hogy a vírus gyorsan terjed, főleg a tömegben. Normális, ha valaki a bevásárlóközpontban, vagy a piacon nem érzi magát (a szervezetét) biztonságban a vírusoktól, ezért maszkot visel. És mint a napokban tapasztaljuk, hírt adunk róla, az egészségügyi intézményekben is sorra írják elő a kötelező maszkviselést az ott dolgozóknak és a betegeknek, látogatóknak egyaránt. 

Vannak, akik a betegségek megelőzésére helyezik a hangsúlyt, és a különféle vitaminokban, vagy természetes immunerősítőkben hisznek. Valójában ők is jó úton járnak, hiszen ha a szervezetünk elég erős, akkor könnyedén legyűri a betegségeket. Mindenkinél vannak jól bevált „receptek”, hogy mivel tudja magát erősíteni, vagy gyógyítani, kikúrálni. 

Szerencsére nagyon sokféle természetes immunerősítő is van, a gyömbértől a homoktövisen át a hagymateáig bármit kipróbálhatunk, ha nem akarunk pirulát bevenni. Ha valakit mégis a gyógyszerreklámok fogtak meg, és valamelyik „csodaszert” választja, akkor azt azért mindenképpen mondja a háziorvosának is, hiszen mint azt az általunk megkérdezett szakembertől tudjuk, ezek akár befolyásolhatják is az orvos által felírt készítmények hatékonyságát.